Социалистите внесоха искане в Агенция „Пътна инфраструктура“да им се предостави договора между „Автомагистрали“ АД и агенцията за строителството на АМ „Хемус“.

В края на миналата година беше организиран протест със строителни машини на Цариградско шосе след искането на опозицията за проверка на качеството на магистралите. По-късно същите фирми получиха без търг и конкурс 1,3 млрд. лева за доизграждането на АМ „Хемус“, припомни Елена Йончева.

Тя заяви пред журналисти, че освен договора с дружеството, БСП изискват от МРРБ и рамковите споразумения между „Автомагистрали“ АД и фирмите, които ще строят отсечките от АМ „Хемус“.

Йончева припомни и уверението на бившия директор на АПИ Светослав Глосов от 10 октомври 2018, че до края на годината ще бъдат обявени обществените поръчки. Малко след това строителството се възлага на фирми без обществени поръчки, критикува тя.

По думите й държавната фирма „Автомагистрали“ няма капацитет за изграждането на АМ „Хемус“. Финансовите резултати за 2018 са влошени, а изпълнителният директор Стоян Беличев не е заставал пред медиите.

Вярно ли е, че той е бивш съдружник с Гинка Върбакова, която е кандидат за закупуване на ЧЕЗ, питат социалистите.

Според Йончева това е един пример за това как една държавна фирма, в случая „Автомагистрали“ АД, се използва като черна кутия за разпределяне на милиарди.

От БСП се надяват на бърз отговор.

„Не сме се отказали от извършването на проверка на пътищата от независими лаборатории“, увериха от партията. Очаква се договорът да бъде предоставен в рамките на днешния ден.

Припомняме, че депутатът от БСП Елена Йончева внесе официално искане в АПИ за изготвяне на независима експертиза за качеството на изгражданите в момента и в последните години пътища. Повторното искане бе подкрепено с допълнителни подписи. Мотивът на вносителите на сигнала е, че проектанти и строители са принудени да правят компромиси, за да печелят обществени поръчки.

От Камарата на строителите няколко пъти публично поискаха помощ срещу нападките на депутата Йончева, които според тях са набеждаване.

Въпросът беше остро поставен след тежката катастрофа край Своге, в която загинаха над 20 души.

loading...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.