Българите са умерено толерантни, когато става дума за семейните отношения. Това показва ново социологическо проучване на „Галъп интернешънъл“.

Става ясно, че разводи, свободни отношения, аборти и т. н. се приемат масово, но не се приемат, например, еднополови бракове.

Личат и някои стереотипи. Най-консервативни очаквано са най-възрастните.

Проучването е проведено между 30 ноември и 7 декември сред 818 пълнолетни българи. 

Вижте най-добрите оферти за групово пазаруване

Снимка 395724
Снимка: „Галъп интернешънъл“

Над 70% се обявяват в защита на правото на аборт и развод. Също над 70% защитават правото на съжителство без брак и деца в съжителство без брак. Очевидно по въпроса за семейните отношения и децата обществото ни по-скоро е възприело по-либерален стандарт, отбелязват от „Галъп“.

Категорично обаче е нежеланието за допускане на еднополови бракове – 78% са „против“.

На този фон около две трети от пълнолетните българи се обявяват „за“ възможността хора от различни етноси и раси да сключват брак помежду си. Очевидно етносът и расата към днешна дата вече не се разглеждат като възпиращ фактор в семейните отношения.

Идеята за възпитателно насилие не се споделя масово. Макар и с повече нюанси, по-скоро надделява мнението, че шамарите за децата не са приемливи.

Любопитство буди фактът, че мнозинство от 75% няма нищо против стереотипа мъжът, основно, да отговаря за доходите в семейството. И мъже, и жени отговарят в еднаква степен с „да“. 

Вижте най-добрите оферти за групово пазаруване

loading...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.