Министрите от третия кабинет „Борисов“ настояват за отмяна на текстовете за даване на право на пребиваване и на гражданство на така наречените бързи инвестиции.

Това обяви министърът на икономиката Емил Караиванов след редовното правителствено заседание на кабинета в Министерския съвет.

Това може да стане в случаите, когато се плащат държавни ценни книжа, купуват се акции и дялове от дружества и публични компании и когато един милион лева се вкарват в така наречените доверителни сметки.

Караниколов припомни, че миналата година е била назначена междуведомствена група, която да анализира даването на право на пребиваване и ускорена процедура по издаване на българско гражданство за така наречените бързи инвестиции.

Текстовете от Закона за българското гражданство не засягат инвеститорите, които реално се занимават с производство в България и създават работни места, уточни Караниколов.

Реалните инвеститори имат права за пребиваване в страната за 5 години без ускорена процедура, изтъкна той.

В реалния сектор на икономиката през 2014 г. има две заявления за българско гражданство на стойност 89 милиона лева, през 2015 г. има едно заявление за 13 милиона лева и през 2016 г. само едно подадено заявление.

През 2017 няма подадени заявления, а през 2018 г. има осем заявления за реални инвестиции в производството за 491 милиона лева.

Дадени са около 50 български гражданства от 2014 г. до настоящия момент, отчете Караниколов.

Зам.-министърът на правосъдието Десислава Ахладова допълни, че при така направеният анализ българско гражданство е дадено на хора от Пакистан, Египет, Русия и други.

„Към настоящия момент няма законова процедура, която да позволява отнемане на гражданството на тези 50 души“, увери тя.

Караниколов поясни, че в последната година е анализирана икономическата ефективност и работната група е счела, че при действието на Закона за българското гражданство няма ефективност.

Вижте най-добрите оферти за групово пазаруване

loading...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.