Ким Чен-ун с дипломатическа офанзива – срещи с Тръмп, Мун Дже-ин, Путин, Дзинпин, Абе и Франциск

0
15308

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео заяви, че Вашингтон се надява втората среща на върха между президента Доналд Тръмп и лидера на КНДР Ким Чен-ун да се проведе в началото на следващата година, съобщават „Ройтерс“ и „Блумбърг“.

Помпео подчерта, че по време на разговорите двете страни могат да постигнат пробив по отношение преодоляване на ядрената заплаха от КНДР.

Вашингтон иска КНДР да разкрие ядрените и ракетни обекти преди да отмени международните санкции.

Има още много работа, председателят Ким ясно заяви пред мен, че има намерение да изостави ядрените оръжия и ние ще направим всичко необходимо да му помогнем да изпълни ангажимента си, изтъкна Помпео.

Американски представител разкри, че срещата между Тръмп и Ким Чен-ун най-вероятно ще се проведе в началото на следващата година.

Междувременно президентът на Южна Корея Мун Дже-ин съобщи, цитиран от АП, че Ким Чен-ун „скоро“ ще посети Сеул за продължаване на преговорите за ядрената и ракетна програма на Северна Корея.

В реч пред парламента южнокорейският държавен глава отбеляза, че се подготвя и втора среща на върха между САЩ и КНДР, а китайският президент Си Дзинпин се очаква скоро да посети КНДР. Мун поясни, че също така очаква Ким да посети Русия и може да се срещне с японския премиер Шиндзо Абе.

„Блумбърг“ изнесе списък с планираните срещи на Ким Чен-ун със световни лидери, който подчертава дипломатическата офанзива на Северна Корея: с Доналд Тръмп (вероятно през януари, все още не е известно мястото); Владимир Путин (скоро, в Русия); Си Дзинпин (скоро, в КНДР), с папа Франциск (поканен е в КНДР); Мун Дже-ин (скоро, в Южна Корея) и с японския премиер Шиндзо Абе (не са уточнени подробностите).

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук