Кметът на Пловдив Иван Тотев приветства проверката на прокуратурата за разходите по церемонията за откриването на „Европейска столица на културата – Пловдив 2019“, предаде БНР.

Той изрази надежда, че тя ще приключи до месец и ще прекрати спекулациите около събитието.

„Това, че колегите във фондацията имат проверка, това е добре, тъй като пък, ако няма проверка, даваме възможност цяла година някой да се упражнява на гръб на Фондацията и този празник в Пловдив, който започва през тази година и стартът на това да тръгне с нещо, което цяла година да се коментира и ние да се чудим как да отговаряме. Категорично в случая смятам, че е по-добре да се направи проверка и да се затвори темата.“, заяви Тотев.

Според него откриващото събитие за Пловдив – Европейска столица на културата е безпрецедентно.

„Такова нещо до този момент в Пловдив не беше се случвало. Смятам, че положителната емоция, която успяхме да генерираме – тя ще даде заряд за цялата година“, коментира кметът.

От своя страна зам.-кметът Александър Държиков изтъкна, че през уикенда на откриването е била отчетена рекордна посещаемост и приходи в пловдивските музеи – над 10 000 посетители и над 12 000 лева от продадени билети.

Припомняме, че на 16 януари стана ясно, че Окръжната прокуратура в Пловдив се самосезира за евентуално извършено длъжностно престъпление.

Поводът бяха коментари, които циркулираха из публичното пространство. Водещият Слави Трифонов написа публикация в социалната мрежа „Фейсбук“ с искане да види фактурите за 30-метровата кула, издигната за събитието. Тогава той заяви, че е усетил, че „нещо не е наред“.

Седмица по-рано от партия АБВ също се поинтересуваха какви пари са изразходвани за подготовката на Пловдив за Европейска столица на културата и каква трайна инфраструктура ще бъде построена с тях.

Ден след изказването на телевизионния водещ Фондация „Пловдив 2019“ излезе с официално становище по случая на своята фейсбук страница. В него се посочваше, че цената на сцената с прилежащите й подиуми e 219 053 лева без ДДС, а цялостното техническо обезпечаване на спектакъла е с общ бюджет 880 124 лева без ДДС.

Тогава от Фондацията подчертаха, че тази информация е посочена и на официалния им сайт.

Вижте най-добрите оферти за групово пазаруване

loading...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.