Лукашенко: Възможна е обща валута с Русия, но няма да е рублата

0
3449

Президентът на Беларус Александър Лукашенко допусна въвеждането на обща валута с Русия, но по модела на еврото в ЕС, а не чрез налагане на руската рубла. Изявлението беше направено на среща със сегашния и с бивши министри на външните работи на страната, предаде агенция „Белта“.

По думите му, обща валута може да бъде създадена при равни условия за двете страни, но Минск не приема тя да бъде пусната от Централната банка на Русия. Лукашенко допълва, че като пример трябва да се вземе функционирането на Еврозоната.

Лукашенко допусна и създаването на по-тесен съюз с Русия, но подчерта, че това е въпрос, който трябва да бъде решен от гражданите на двете държави. Той заяви, че страната му има право да бъде във „всякакви съюзи“ с други държави.

„Не виждам основания за промяна на външнополитическия курс“, обобщи Лукашенко.

Заради влошаващото се икономическо положение в Беларус от декември насам се появиха множество коментари, че страната може да бъде присъединена към Руската федерация. В медиите се появиха множество публикации за натиск от страна на Москва в тази посока.

Впоследствие Лукашенко обяви, че търси алтернативни варианти за енергийни доставки чрез балтийските страни, което е ход в посока към елиминиране на зависимостта от Русия.

В края на 2018 г. източници на беларуския вестник „Наша Нива“ съобщиха, че на заседание на държавното ръководство са обсъждани възможните стъпки на Минск при натиск от страна на Москва за присъединяване на Беларус към Русия.

Кремъл от своя страна отрече да прилага подобен натиск; по думите на говорителя Дмитрий Песков „двете страни се движат една към друга, а не на една страна“.

Лукашенко обаче в предходните месеци нееднократно алармираше зааспирациите на Русия да лиши Беларус от суверенитет.

На 14 декември той заяви, че „Беларус е готова към поетапна интеграция с Русия“, но е безполезно Москва да използва натиск.

На 10 януари беларуският президент заяви, че сливането на двете страни не стои на дневен ред.

Вижте най-добрите оферти за групово пазаруване

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук