Майките излязоха на по-кратък протест заради празника на полицаите

И тази вечер те настояха за оставката на вицепремиера Валери Симеонов

0
3011

И тази вечер имаше протест за оставката на вицепремиера Валери Симеонов.

Трета седмица майки на деца с увреждания, подкрепени от други граждани, се събират под прозорците на властта.

Въпреки че вицепремиерът Валери Симеонов се извини за думите си, протестиращите продължават да настояват той да се оттегли от поста си.

Този път обаче протестът приключи по-рано и шествие нямаше. Причината според майките – от уважение към полицаите и техния професионален празник.

А междувременно bTV  се натъкна на още един казус, свързан с темата. Прокуратурата атакува в съда едно от условията за изплащане на добавка за хора с увреждания, с която се покрива наем на общинско жилище.

В подобна ситуация е изпаднала Екатерина Янева, която живее в общинско жилище. След като леля ѝ умира, Екатерина остава сама в жилището. Има пожизнен ТЕЛК и оцелява с около 300 лева на месец.

„Аз нямам никакви контакти, нито някой може да дойде тук в тоя ад, нито мога да отида на кино или на театър”, разказва Екатерина.

Жената твърди, че има  право на добавка, която да покрива наема ѝ за жилището, но не я получава, тъй като трябва да представи на социалните разходооправдателен документ. Тоест – трябва сама да плати наема и след това държавата ще ѝ възстанови сумата.

„Трудно е да ги отделиш, как да ги отделиш – от 4 години не съм си купила една черешка, една праскова, една кайсия”, казва Екатерина.

Условието човекът с увреждане да представя разходооправдателен документ е въведено допълнително чрез Правилника за прилагане на закона, приет от Министерския съвет.

Съгласно закона Министерският съвет няма право да определя допълнителни условия извън условията, посочени в закона, за изплащане на вече отпусната месечна добавка, твърдят от Върховната административна прокуратура.

Освен това не е ясно пред кого се представя документа, по какъв ред и срок. От прокуратурата настояват съдът да отмени разпоредбата. Междувременно в новия Закон за хората с увреждания, който предстои да се приеме, проблемът намира решение.

„Хората с увреждания няма да имат досег до социалните и общините по отношение на тази подкрепа, всичко ще става служебно през общините към социалните и обратно”, каза за bTV главният експерт към омбудсмана.

С новия закон добавката няма да е само за самотни хора с увреждания, а ще се полага и когато договорът за наем е сключен с член от семейството или със законния представител, ако е налице пълно запрещение.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук