Майките от палатките учредиха Гражданска инициатива

0
19261

Майките на деца с увреждания учредиха Национална гражданска инициатива „Системата ни убива всички“. По техни думи това е законовата форма на инициативата, която започна преди 7 месеца, за да се бори за реформи в политиките, насочени към хората с увреждания в България.

Целта на новоучредената Гражданска инициатива е да се извърши цялостна реформа в провежданите политики за хората с увреждания в страната, като се започне от основните законодателни промени:

  • Ратифициране на Факултативния протокол към Конвенцията за правата на хората с увреждания на ООН
  • Промяна на модела на оценка на увреждането като база за предоставяне на подкрепа на човека с увреждане.
  • Промяна в наредбата за медицинската експертиза в България, в която ясно да се разграничи експертната медицинска оценка за вид и степен на увреждане от оценката за работоспособност на хората с увреждания.
  • Въвеждане на адекватна оценка на индивидуалните потребности на човека с увреждане, която да даде препоръки за необходимите мерки и средства за компенсиране на дефицитите в неговата функционалност.

Припомняме, че на 1 юни тази година родителите на деца с увреждания издигнаха палатков лагер пред сградата на парламента под мотото „Системата ни убива“. Тяхното настояване беше Народното събрание да приеме закона за личната помощ.

Инициативата беше подкрепена от хора в цялата страна и се обособиха палаткови лагери в редица градове – Стара Загора, Варна, Враца, Бургас, Силистра, Сливен, Русе, Добрич, Пловдив. Присъединиха се дори българи, живеещи в чужбина.

След дълги преговори и със самия премиер Бойко Борисов относно необходимите реформи в законодателството, майките поставиха ултиматум до 1 октомври законите да влязат в Народното събрание.

На 17 октомври правителството одобри и гласува законопроекта на Закона за хората с увреждания, който обаче породи недоволство. Според протестиращите проектът не предполага системна промяна, тъй като не включва промени в статута на ТЕЛК-решенията, както и в механизма за предоставяне на технически помощни средства и медицински изделия.

На 7 декември майките отново опънаха палатките с мотива, че въпросът с реформата в системата за ТЕЛК все още не е решен. Протестиращите настояват финансовата подкрепа да се определя според потребностите и диагнозите, а не на база процент на ТЕЛК.

Проблемът с реформата се отлага от години. Още през 2016 г. се повдигна въпросът, че ТЕЛК не трябва да определя процент намалена работоспособност, а вид и степен на увреждане.

Вижте най-добрите оферти за групово пазаруване

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук