Пол Манафорт, бившият шеф на предизборния щаб на американския президент Доналд Тръмп, и предполагаем агент от руското разузнаване са замисляли план за бъдещето на Украйна по време на президентската кампания през 2016 г., което е продължило дори и след повдигнатите срещу лобиста обвинения.

Това пише британският вестник „Гардиън“, позовавайки се на американската федерална прокуратура.

От офиса на специалния прокурор Робърт Мълър внесоха документи в съда, в които пише, че Манафорт е комуникирал с Константин Килимник между август 2016 г. и март 2018 г. относно тема, която не е била известна на обществеността.

От информацията става ясно, че като част от продължаващите разговори с Килимник през февруари 2018 г. Манфорт еработил върху документ, озаглавен „Нова инициатива за мир“.

Адвокати на 69-годишния Манафорт разкриват в отделни съдебни документи от миналата седмица, че той е обвинен от Мълър, че е обсъждал „украински мирен план“ с Килимник „повече от веднъж“ и той е излъгал, когато е бил разпитван от прокуратурата.

Ако твърденията бъдат потвърдени, това би означавало, че бившият шеф на предизборната кампания на Тръмп е работил върху план за уреждане на конфликта на Русия с Украйна в полза на Кремъл, докато в същото време руското правителство се намесва на американските избори в подкрепа на Тръмп.

Американското разузнаване заключи, че руската намеса е по нареждане на Владимир Путин, в полза на кампанията на Тръмп и във вреда на Хилари Клинтън. Мълър разследва дали помощници на Тръмп са замесени в руските действия.

49-годишният Килимник, завършил университет, свързан с военното разузнаване на Русия, се смята за основна фигура в опитите на Кремъл да се намеси на изборите през 2016 г.

Според Мълър Килимник е описан като „бивш разузнавач от Главното разузнавателно управление“ от Рик Гейтс, заместник на Манафорт в предизборната кампания на Тръмп. Килимник отрича да е работил за руското разузнаване.

Манафорт и Килимник са обсъждали украинския мирен план лично и със съобщения от 2 август 2016 г.

Вижте най-добрите оферти за групово пазаруване

loading...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.