Манолова иска по-дълъг гратисен период за е-винетките

0
414

Днес омбудсманът Мая Манолова изпрати препоръка до Министерството на регионалното развитие и благоустройството и до ръководството на Агенция „Пътна инфраструктура“ с искане да бъде удължен гратисният период, в който шофьорите няма да бъдат глобявани, ако не разполагат с електронна винетка.

По официална информация 15 януари е датата, до която на водачите няма да бъдат налагани санкции.

Според Манолова обаче срокът е „несправедливо и некоректно определен“.

Той трябва да продължи до момента, в който системата за продажба на е-винетки заработи, така че гражданите да не биват глобявани, ако не изпълнят законовите изисквания не по тяхна вина, смята тя.

В своята препоръка омбудсманът посочва пет основни проблема. Според нея те се дължат на лошата администрация, която „се оказа неподготвена и за огромно съжаление не реагира своевременно и адекватно на случващото се“:

  • липса на пунктове за продажба на е-винетки на ГКПП
  • софтуерен проблем при апаратите за самотаксуване
  • изтеглени повече средства при банкови преводи при плащането им
  • липса на потвърждение при конвертиране на хартиен винетен стикер към е-винетка
  • нерегламентиран достъп до системата

Искането на омбудсмана идва паралелно с оставката на председателя на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ Светослав Глосов, която беше подадена днес по искане на премиера Борисов.

Това е четвъртото уволнение заради скандала с неработещата система за е-винетки.

В събота рано сутринта Борисов отстрани от длъжност Антон Антонов – директор на Националното тол управление в АПИ, Радослав Николов – съветник в МРРБ на Аврамова, както и на члена на управителния съвет на АПИ Веселин Давидов. Тримата активно участваха в обясненията защо гражданите не могат да си купят винетки, като обясняваха, че проблем всъщност не съществува и е нормално при нова система да има грешки в началото.

Премиерът Борисов даде срок до 10-15 дни всички проблеми да бъдат решени.

На спешен брифинг на 3 януари беше обяснено, че терминали на всички гранични пунктове ще има едва в края на месеца, като загубите от това не са изчислявани. Парлелно с това продажбата на винетки бе организирана в пощите и във веригата на един от мобилните оператори, което започна едва от вчера, 8 януари.

Припомняме,  от 1 януари трябваше да тръгне системата за продажба по електронен път на винетки за тази година под шапката на новосъздаденото преди шест месеца тол управление.

Още в първия работен ден обаче се оказа, че в цялата страна няма никаква готовност за продажба, системата не работи, на граничните пунктове дори няма монтирани терминали.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук