Националният омбудсман Мая Манолова настоява за промени в законодателството, с които медиацията да стане задължителна. Тя взе участие в международната конференция Online mediation.

Платформата предлага на бизнеса бързо и ефективно средство за алтернативно разрешаването на спорове, което може да се ползва както от всяка точка на света, така и от комфорта на офиса. Медиацията е едно средство, с което могат да се разрешат големите проблеми на гражданите, които са свързани с техните права, обясни националният защитник.

Тя изрази недоволството си, че вече почти 20 години Законът за медиацията не функционира правилно, не работи и има абсолютно ограничено приложение. За разрешаването на проблема с медиацията в България Манолова предлага промени в законодателството, които да направят като първа стъпка медиацията задължителна. Медиацията би могла да се реализира в разрешаването на семейните спорове, родителски конфликти, междусъседски спорове, проблемите с детската психика, намаляване или отпадане на съдебните такси.

В словото си Манолова се пошегува, че е наричана от хората още като омбудсмая, адвокат на народа, публичен защитник, но и публичен медиатор, което й харесало най-много. Омбудсманът се похвали, че е била публичен медиатор на много форуми, които представят и проблемите пред медиацията в България.

Като пример за ефикасността на медиацията тя припомни и че миналата седмица е успяла да разреши проблемите на гражданите от Своге, свързани с необходимостта пътят да отговаря на критериите за безопасност.

По думите на Манолова чрез посредничество е бил приет и Законът за хората с увреждания, а през следващата седмица ще се приеме и Законът за личната помощ.

loading...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.