Меркел изрази пред Путин притеснението си от инцидента в Керченския проток

0
3697

Германският канцлер Ангела Меркел изрази пред руския президент Владимир Путин безпокойство по повод инцидента в Керченския проток в края на миналата седмица, съобщи „Ройтерс“ , позовавайки се на говорителя ѝ Щефен Зайберт.

На срещата с руския президент в кулоарите на форума на Г-20 в Буенос Айрес Меркел призовала за „свобода на корабоплаването“ в Азовско море.

Припомняме, че в неделя Русия задържа три украински кораба и техните екипажи, докато се опитваха да влязат в Азовско море през Керченския проток.

Москва обвини 24-те моряци, че незаконно пресичат руската граница.

По време на срещата си канцлерът Ангела Меркел и и руският президент Владимир Путин са се съгласили, че Украйна, Русия, Франция и Германия трябва да проведат допълнителни разговори на ниво съветници за събитията в Керченския проток.

Русия се противопоставя на международните призиви за освобождаване на трите украински военноморски кораба, чиито гранични патрули са стреляли и конфискувани в пролива близо до руската граница.

В петък Украйна подаде жалба срещу Русия в Европейския съд за правата на човека за инцидента, който се състоя в пролива, който отделя Азовско море от Черно море.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук