Министър Петков поля с леден душ 340 000 пенсионери! Намаляват пенсиите

0
3579

Пенсионерите с инвалидна добавка ще вземат по-ниска пенсия за януари, тъй като от тази година на мястото на инвалидните добавки те ще получават нов вид финансово подпомагане, което ще се дава от социалните.

Парите ще бъдат изплатени до средата на февруари и те са повече като сума.

Това увери социалният министър Бисер Петков в коментар за bTV. Нова финансова подкрепа за пълнолетните хора с увреждания.

Промяната обхваща близо 340 000 пенсионери, които досега са вземали инвалидна добавка. Нейната стойност е около 30 лв. и я получават възрастни хора, които са с ТЕЛК. Досега добавките се изплащаха от НОИ, но от януари вече ще ги изплаща Агенцията за социално подпомагане. Това обаче ще доведе до забавяне на парите, защото социалните, за разлика от НОИ, изчакват да мине съответният месец и правят плащането в следващия. Януарската сума ще бъде платена до 15 февруари.

Трансформацията произтича от влезлия в сила от 1 януари Закон за хората с увреждания, който предвижда нова месечна финансова подкрепа за всички хора с трайни увреждания над 18 години. Тя ще бъде в по-висок размер и ще се актуализира годишно, защото е обвързана с линията на бедност, каза социалният министър.

Смисълът на промяната е да получават по-голяма подкрепа. Тези социални инвалидни пенсии в непълен размер бяха отпускани до края на 2014 г., след това спряха да се отпускат, но продължиха да се изплащат в замразен размер. „Сега минималният размер на помощта, която ще получават хората със степен на увреждане над 71% до 90%, е 52,20 лв.“, отбеляза Петков.

По думите му неудобството, което ще се получи, е заради това, че двете системи плащат по различен график. НОИ изплаща пенсиите за текущия месец, а Агенцията за социално подпомагане плаща за предходния месец.

„Голяма част от тези 340 000 пенсионери получават месечни добавки за социална интеграция от Агенцията за социално подпомагане.

По данни на АСП става дума за 290 000 души, те ще си получат добавките за месец декември през януари и съответно няма да имат никакви задължения да правят постъпки, защото по служебен път новите месечни помощи ще им бъдат изплащани“, посочи министърът. Действия трябва да предприемат около 50 000 пенсионери, които не получават месечни интеграционни добавки от АСП и за да получават новата месечна помощ, би трябвало да подадат заявление-декларация в дирекцията за социално подпомагане по техния настоящ адрес.

Вижте най-добрите оферти за групово пазаруване 

zabulgaria.eu

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук