Младежи от Смолян събират пари за параклис, разрушаван от турци и комунисти

0
Апел към всички родолюбиви българи отправиха младежи от Смолян – да участват с дарения за възстановяване на параклиса „Св. вмчк Георги Победоносец“ край село Дунево. Храмът е строен два пъти и два пъти е разрушаван – през турското робство и през комунизма.

Параклисът „Св. вмчк Георги Победоносец“ е построен през 1428 година, разрушен от турците през 1720 г., възстановен през  1967 година и разрушен същата година. За да възвърнат автентичния му вид, младежите продават ръчно изработени ключодържатели, на които е изобразен светецът.

„Молим всеки от вас, който има възможност, да се включи в нашата инициатива. Нека не оставяме българските ни светини да бъдат забравени и унищожени!“, призовават Стойчо Караколев, Никола Ангелов и техни приятели, обединени в инициативата „От народа за народа“.Намерението им е със средствата, събрани от продажбите, да бъдат закупени необходимите строителни материали, които ще бъдат вложени за благородното дело.Ключодържателите струват по 6 лв. за брой. На няколко места в областния град са сложени и кутии за дарения.

„Бъдете живи и здрави, осъзнати и добри. И дано има повече благодетели!“, се казва в прошението. /actualno.com/

loading...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.