Муравей Радев хвали властта: Бюджет 2019 е най-щедрият в историята ни

0
4068

Бюджет 2019 е по-щедър от всички досегашни бюджети на България. Това обяви бившият министър на финансите Муравей Радев в сутрешния блок на bTV.

По думите му, въпреки че е щедър, бюджет бил и много добре балансиран.

„Разпределят се много пари – 6 млрд. лв. повече. 1 млрд. лв. за заплати, 900 млн. лв за социални разходи, пенсии и хора с увреждания“, посочи Радев.

Финансовият министър в правителството на Иван Костов коментира още, че дефицитът е почти нулев и няма увеличение на данъците, което било доказателство за балансиране.

„Икономическият растеж е 3,7% при среден за Европа 2%. Много важен плюс е също така, че мотивите към бюджета са много добре разписани за разлика от друг път. В разходните части има цели, което никога не съм виждал досега. Мога да дам за пример безработицата. Там са отпуснати 73 млн. лева за обучение на безработни, като в края на годината трябва да има 12 000 обучени безработни, които да се влеят в трудовия пазар“, допълни Радев.

По думите му, Бюджет 2019 е стъпка към провеждане на реформи, но има и минуси, за които бизнесът е прав да протестира.

„Тези три дни болничен – не е работа на бизнеса да ги плаща, освен това му слагат квоти за назначение на хора с увреждания – на 50 души персонал, двама души квота и като не ги назначиш плащаш глоба 1/3 от минималната работна заплата. Тук уловката е, че не можеш да ги освободиш, ако те не искат да си ходят. Кой ще издържа някой, който не му върши работа? Затова най-вероятно няма да бъдат назначени и всеки бизнесмен ще си плаща този „скрит“ нов данък“, изтъкна Муравей Радев.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук