Йорданка Фандъкова

Репортер по темата: Тодор СТЕФАНОВ, ДЕЙЛИ ПРЕС / София, Столична община 

Близо 1.6 милиарда лева са предвидени в проектобюджета на Столична община за 2019 година.

Това заяви кметът на София Йорданка Фандъкова при представянето на предложението за бюджета за догодина, предаде журналистът ни Тодор Стефанов.

Столичният кмет акцентира върху това, че през следващата 2019 година най-важната и голяма инвестиция в София ще бъде изграждането на третия лъч на метрото. За това са предвидени 300 милиона лева.

„Приоритетите са последователни в последните години. На първо място е екологията – подобряване на качеството на въздуха и чистота в града.Догодина ще е готов първият участък от третата линия на метрото, което е най-големият транспортен и екологичен проект. До края на 2019 г. метрото ще се движи от бул. „Вл. Вазов“ през „Орлов мост“, центъра до „Красно село“. Осигурените средства за метрото са 306 млн. лв.“, обясни кметът.

От думите на Фандъкова стана ясно и че в бюджета на общината са предвидени и 400 хил. лв. за закупуване на мобилна автоматична станция за измерване на качеството на атмосферния въздух.

51.3 млн. лв. са предвидени за изграждане и ремонт на основни улици и булеварди, а 38 млн. лв. сме осигурили за ремонт и поддръжка на улици на територията на цялата община.

Измежду най-важните и приоритетни за общината проекти са пробивът на булевард „Петър Дертлиев“ и връзките със Северната скоростна тангента.

Според Фандъкова проектът за булевард „Петър Дертлиев“ е много важен, защото е важна връзка с магистрала „Люлин“ и Околовръстното шосе изобщо.
За пътните връзки със Северната тангента кметът заяви: „Тези връзки са изключително важни за развитието на всички зони в западните и северните територии на града.“

Стана ясно и че в бюджета на СО за догодина са предвижени и почти 18 милиона лева за възстановяването на паркове. Очаква се да продължи ремонтът на Западния парк. Ще се правят нови алеи в Южния парк, Северния парк, „Борисовата градина“ и парк „Дружба“.

„Отделно 10 млн. лв. ще инвестира общинското дружество „Софийски имоти“ в разширението на парк „Възраждане“ и изграждане на първия аквапарк“, пишат от Столична община в прессъобщение.

693 хил. лв. ще бдъат инвестирани в продължаващата реконструкция на Зоологическата градина.

По думите на Фандъкова през следващата година не се предвижда увеличение на данъците на столичани.

Изключение прави само данъкът за по-стари автомобили.

„От 2012 до 2017 година увеличихме собствените приходи на София със 184 млн. лв. без вдигане на данъците с мерки за по-добра събираемост и развитие на икономиката на града. За тази година не залагаме увеличение на данъцитеизвън променените от Народното събрание като ще предложим на общинския съвет да приеме минималните прагове и за автомобилите, и за имоти в курортни селища, които не са основно жилище. Капиталовата програма е 1/3 от бюджета – над 551 млн. лв. От тях 58% са средства, които сме защитили и осигурили от европейските програми 324 млн. лв.“, каза Фандъкова.

Темата за законодателните промени, свързани с данъка на колите, коментира и заместник-кметът по финанси Дончо Барбалов.

„За близо една трета от собствениците на автомобили, които отговарят на екологичните стандарти, данъкът за моторните превозни средства ще намалее“, каза той.

Според негос промените общият ефект за общината ще е неутрален. За хората, които са с по-нови автомобили данъкът ще стане малко по-малък и обратно – гражданите с по-стари коли ще се наложи да плащат малко по-голям налог.

Вижте най-добрите оферти за групово пазаруване 

loading...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.