Порожанов се похвали с ръст в износа на селскостопанските стоки

0
1018

България вече има добър опит като земеделски производител на храни. Това заяви на конференция министърът на земеделието и храните Румен Порожанов.

Той акцентира върху постиженията в българското производство на храни.

Наблюдава се значителен ръст в производството на бели и червени меса, като за тази година увеличението достига 18% за белите и 7.6% на червените меса. С 22% е нараснало производството на млека, подчерта Порожанов.

По предварителни данни износът на селскостопански стоки се е увеличил с 13%.

Очакванията са да надхвърли 4 млрд. евро.

След направено проучване сред петте най-големи ритейл вериги в страната делът на българските спрямо вносните хранителни продукти се е повишил, посочи министърът.

По отношение на хляба и хлебните изделия делът е между 77% и 100%.

Една от веригите декларира ръст от 167% на български биопродукти.

За първа година е реализиран износ на розови домати чрез една от търговските вериги, за нейните филиали в Австрия и Великобритания.

За 2017 г. 2.5 млрд. лева са финансова подкрепа в земеделието, а с близо 12% се е увеличил ресурсът на животновъдството, подчерта Порожанов.

До края на годината земеделските стопани ще получат 600 млн. лева по СЕПП за Кампания 2018, увериха от министерството.

Емилия Манолова, директор Дирекция „Статистическо планиране“ в Министерство на земеделието и храните констатира, че перспективите за развитието на отрасъла са добри и стойността на продукцията нараства.
Очаква се продукцията на плодове и зеленчуци да нарасне с 18% през следващата година. Отчетено е двукратно нарастване на аграрния бизнес на външните пазари от присъединяването на България към ЕС насам.

loading...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.