Президентът подписа указа за Младен Маринов (ОБНОВЕНА)

0
9081

Репортер по темата: Тодор СТЕФАНОВ, ДЕЙЛИ ПРЕС / СОФИЯ

Президентът Румен Радев е подписал указа за освобождаване на главния секретар Младен Маринов. Това потвърдиха източници на Информационна агенция „Дейли Прес“ от президентската институция.

Малко по-рано от секретариата потвърдиха, че в президентската институция са внесени необходимите документи в съответствие със съгласувателната процедура, предвидена в чл.32, ал.2 от Устройствен правилник на Министерския съвет и на неговата администрация.

Припомняме, че неиздаденият от държавния глава указ за освобождаването на Младен Маринов от поста главен секретар на МВР попречи на гласуването на предложените нови министри в кабинета Борисов 3 на мястото на подалите оставка заради катастрофата край Своге Николай Нанков, Ивайло Московски и Валентин Радев.

Същия ден обаче рокадите в правителството бяха спънати и с оттеглянето на Александър Манолев. На негово място този понеделник бе избран Росен Желязков.

След фалстарта на рокадите в правителството, първите коментари бяха, че държавният глава не е подписал указа заради липсата на време и се очакваше да направи това този понеделник.

Вчера обаче стана ясно, че президентската администрация счита съгласувателната процедурата по освобождаването на Младен Маринов от поста главен секретар за неспазена.

Румен Радев обаче отхвърли поканата за среща с Коалиционния съвет, като заяви, че лидерите се разминават с институционалния тон и коалиционният съвет не е законов орган. Това бе разтълкувано от председателя на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов като желание за конфронтация.

Спорът продължи и с коментара на военния министър Красимир Каракачанови на премиера Бойко Борисов.

Държавният глава Румен Радев отвърна, заявявайки, че явно за правителството е непосилна задача да спазват закона.

Тази сутрин в парламента продължаваха да чакат указа, като с оглед на подписването му, се очаква гласуването на новите министри да стане утре.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук