Пробив! Създадоха вещество, което десетократно увеличава ефективността на ваксините срещу COVID-19

0

130 държави с население от 2,5 милиарда души все още не са получили дори една партида дози

Американски учени от ElicioTherapeutics са създали вещество, което повишава ефективността на ваксините срещу COVID-19. Резултатите от изследването са публикувани в списанието Science Advances.

Създаденото съединение AMP-CpG доставя антигена на ваксината директно в лимфните възли, където се произвеждат антитела. Това намалява дозата на ваксините срещу коронавирус десетократно, като същевременно запазва същото ниво на защита.

Експериментите върху мишки показват, че когато са имунизирани с ваксина, съдържаща AMP-CpG, техният имунен отговор на Т-клетките е над 25 пъти по-висок, отколкото при мишки, които са инжектирани със същия ваксинен антиген.

Изследователите вярват, че добавянето на адювант AMP-CpG значително ще намали дозата на коронавирусните ваксини, което ще позволи на повече хора да бъдат ваксинирани по целия свят. Установено е също, че предизвиква по-висок имунитет от алтернативите.

По-рано шефът на СЗО Тедрос Адан Гебреесус заяви, че броят на хората, ваксинирани срещу COVID-19 в света, надвишава броя на заразените. Броят на ваксинациите се е увеличил до броя на регистрираните случаи на инфекция. В същото време той добави, че почти 130 държави с население от 2,5 милиарда души все още не са получили дори една партида дози от ваксината.

На 2 февруари в медицинското списание Lancet се появиха данни, че резултатите от третата фаза на клиничните изпитвания на руската ваксина Sputnik V показват 91,6% ефективност срещу коронавирус. 19 866 души са участвали в тестването на ваксината.
Sputnik V стана първата в света регистрирана ваксина, базирана на човешки аденовирус. В момента разработката на руските учени е сред десетте най-добри кандидати за ваксини в списъка на Световната здравна организация (СЗО).

Превод: БЛИЦ

loading...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.