Румен Радев: Бедността не може да се преодолее при това статукво

0
11059
Снимка: БГНЕС

Статистиката показва, че разликата в доходите на българите вече се разминава 8 пъти, при средни нива в ЕС 5,2, инфомира „Нюз.БГ“.

Над милион и 600 хиляди българи живеят с месечен доход от 600 лв., а повечето българи живеят с месечни доходи до 1000лв, но и тези доходи не им осигуряват икономическа сигурност. Под линията на бедност – 321 лв. живеят работещи българи.

С тази тревожна статистика се откри кръгла маса под патронажа на президента Румен Радев.

Неравенството е заложено дълбоко в същността на общественото развитие по думите на президента Румен Радев.

Неравенството взима прекомерни размери, социалните и икономическите системи са нискоефективни, държавата и обществото абдикират от социалните си ангажименти. Всеизвестно е, че бедността е проблем за всяко едно общество, бедността ражда корупция и престъпност, причина е за липса на шанс за реализация.

По думите на държавния глава бедността преди всичко отнема от обществото перспективата за динамично развитие, затова и темата е толкова актуална.

„Стотици хиляди българи живеят в бедност, поставени са в унизителни условия да не могат да посрещнат елементарни човешки нужди. „Едни са работили през целия си живот, други работят в момента, а са на прага на бедността“, заяви Радев.

Според него неравенствата водят до изкривяване на всички системи в обществото, а в България са под всякакви средни показатели.

Със сега съществуващите в България здравни, социални, образователни модели е непосилна задачата да се промени статистиката, посочи Радев.

На кръгла маса под патронажа на президента ще бъдат обсъдени в причините за бедността в България, кои са критичните прагове на неравенствата, кои са социалните и икономически модели, които могат да доведат до справедливо възнаграждение на труда, как да търсим баланс между развитието на конкуренцията в една пазарна икономика и адекватна социална политика, как можем да приложим успешно чужди модели?

Колкото повече се говори за рекордни нива на БВП, толкова повече трябва да говорим за бедността, заяви държавният глава.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук