Румен Радев: Младите ни дават надежда

0
1718

„С всичко, което постигате, вие градите своето бъдеще, но извършвате и една изключителна общественополезна дейност, защото вашите успехи са най-добрата реклама на България пред инвеститорите да избират страната ни“. С тези думи президентът Румен Радев поздрави участниците в Осмата годишна среща на олимпийските отбори по природни науки.

Държавният глава подчерта, че успехите в настоящия състезателен сезон са впечатляващи – за България са спечелени седем златни, единадесет сребърни, четиринадесет бронзови медала, както и пет почетни грамоти.

Според него голямата надежда за бъдещето на България е в огромния потенциал на младите хора.

По думите на държавния глава това доказва, че младите хора в България имат огромен потенциал и са отворени към света. „И това ни дава надежда, че България може да бъде преуспяваща държава“, допълни президентът.

В навечерието на 60-ата годишнина от провеждането на първата ученическа Олимпиада президентът се обърна към ръководителите, преподавателите, треньорите и олимпийските отбори по природни науки на България и им благодари за всеотдайността, упоритостта, енергията и вярата. „Поколения наред вие създавате шампиони, но и вяра във всички български деца, че могат да успеят като се трудят постоянно“, отбеляза още на церемонията президентът Румен Радев.

Зам.-министърът на образованието и науката Деница Сачева поздрави медалистите и техните преподаватели за високите отличия. Тази година България има спечелени 72 медала в областта на науките като математика, биология, физика, химия, лингвистика, астрофизика.

През следващата година 40% от дейностите по интереси в българските училища ще бъдат насочени именно към тези дисциплини. Ще бъдат инвестирани почти 1,5 млн. лева за международни състезания и олимпиади.

Иван-Александър Мавров е сребърен медалист по математика на международната олимпиада, която се проведе тази година в Румъния.

Подготовката е много продължителен процес, разказа медалистът – и включва курсове и лагери с едни от най-добрите професори в БАН.

Неговият съученик Борислав Антов получи златен медал на олимпиадата по математика, а Здравко Иванов стана златен медалист на две международни олимпиади – по биология и по лингвистика.

„Избрал съм да продължа образованието си в чужбина, защото мисля, че по този начин ще мога да взема най-доброто и след това да се върна се България“, сподели Иван-Александър. Насочил се е към Франция, Великобритания и САЩ, а подготовката му за университет изисква усилена подготовка по математика и чужди езици.

„Математиката е изключително креативна наука, в нея можеш да разгърнеш въображението си“, обясни страстта си към точната наука медалистът.

Той подчерта, че математиката е приложима във всички области, защото можеш да бъдеш математик, но и да използваш знанията си в космическо инженерство или химия, биология.

Вижте най-добрите оферти за групово пазаруване

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук