САЩ зоват съюзниците за кръстоносен поход срещу Иран и „Хизбула”

0
1666

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео заяви по време на реч в Кайро, че докато ливанската групировка „Хизбула“ има голямо присъствие в Ливан, Вашингтон няма да приеме това като статукво, пише израелският вестник „Аарец“.

Помпео също каза, че САЩ няма да позволят на Иран да превърне Сирия в следващия Ливан и ще работи с партньорите си за „изгонването на всички ирански войници“ от Сирия.

Топ дипломатът на Съединените щати е на обиколка в Близкия изток, за да информира партньорите си за решението на САЩ да се изтеглят от Сирия и за борбата срещу Иран.

По време на речта си, пише „Таймс ъф Израел“, Помпео обвини близкоизточната политика на президента Барак Обама за засилването на позициите на Иран.

Държавният секретар призова съюзниците на САЩ в региона да формират единен фронт срещу Иран.

Конкретно американският дипломат разкритикува речта на Обама от 2009 г. в египетската столица и защити ролята на САЩ в региона като „сила за добро„. Според него Вашингтон е подценил радикалния ислям.

По думите му политиката на Обама към Иран е довела до пренебрегване на действията на групировката „Хизбула“, която пък е натрупала ракети, които са заплаха за Израел. Той разкри, че с помощта на иранския режим „Хизбула“ е натрупала 130 000 ракети.

Този арсенал е насочен към нашия съюзник Израел, предупреди Майк Помпео.

Държавният секретар похвали президента на САЩ Доналд Тръмп за предприетия от него по-конфронтационен подход към Иран и изтеглянето му от ядрената сделка.

Помпео също така приветства затоплянето на отношенията между Израел и арабските държави.

Вижте най-добрите оферти за групово пазаруване

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук