Стена на къща в София рухна заради строеж

0
2390

Строеж в София събори стената на обитаема къща, предаде bTV.

Заради изкопните дейности са нанесени огромни щети на пострадалата сграда и на съседните къщи.

Предвижда се в непосредствена близост да бъдат изградени хотел, жилищна сграда с магазини, подземен гараж и офиси.

Заради строителството обаче цялата стена на къщата рухнала в ямата. Част от покъщнината също се загубила.

Според управителя на фирмата инвеститор на строежа Георги Сачански аварията се дължи на теч на топлофикационната система на улицата.

От „Топлофикация“ обаче са на друго мнение. Техен екип установил, че почвата на изкопа е с температура под 0 градуса, което означава, че няма как да има теч на вода.

От своя страна в свое писмено становище от Дирекцията за национален строителен контрол посочват, че именно изкопните действия са довели до рухването на стената. До края на месеца ще се изготви техническа експертиза по случая.

В становището се отбеляза и че строително-ремонтите дейности на обекта са забранени, с изключение на мерките за незабавно обезопасяване на строежа.

Въпреки че строежът е спрян, бъдещите сгради и апартаменти вече се предлагат за продажба в сайт на брокерска компания на инвеститора. Дори е обявен краен срок за построяването ѝ.

Сачански твърди, че е подписано споразумение за обезщетяване на собственика на къщата. Собственикът Лъчезар Антонов обаче отрича да е подписвал подобен документ. Това потвърждава и адвокатът на потърпевшия.

Други нередности, които са констатирани, са поставени в съседен имот платна. Заради строежа се е напукала и втора къща. По думи на Сачански вече са взети мерки за укрепването й. Те обаче включват няколко подпрени дъски и метални пръти.

„Въз основа на друг договор, който сме подписали със собственика на онази част от имота, имаме наем с човека, който е на тази част на имота“, обясни управителят на фирмата инвеститор на строежа.

Собственикът на съборената къща има обяснение защо.

„Те се принуждават да взимат под наем всичко, което рушат. Само няма как да вземат и улицата под наем, защото и нея я свлякоха“, заяви той и увери, че възнамерява да си търси правата си в съда.

За мен това е криминален случай, отсече потърпевшият.

Вижте най-добрите оферти за групово пазаруване

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук