Стоянова възпитава еко мислене, а не събира пари с данъка за стари коли

0
2816

Гласуваното повишаване на данъка на старите автомобили цели не да събира повече пари в общините, а всъщност се цели въвеждане на екологичен компонент, който ще влияе върху размера на данъка, за това дали един автомобил замърсява повече или по-малко околната среда, коментира Менда Стоянова на фестивала „Дефиле на младото вино“ в Пловдив, съобщава 24 часа.

10% увеличение на заплатите е заложено в бюджета на държавата, с 20% ще се повишат и заплатите на учителите, бюджетът определя и минималния осигурителен доход и там има увеличение, а всичко това е политика по доходите, които ще повлияят и върху частния сектор, който плаща основната част от заплатите в България, обясни тя.

Менда Стоянова добави, че колите със сертификат „Евро 4“ или тези произведени след 2005 година ще имат с приблизително 20 процента намаление на данъка. Увеличението е само за много старите коли, които нямат екологична категория и които повече замърсяват околната среда, като данъкът им ще се увеличи дори двойно.

Смисълът на този закон не е да се съберат повече пари, а да се направи първата крачка, хората да мислят по-екологично, когато си купуват и избират автомобил, допълни тя.

Председателят на парламентарната комисия по бюджет и финанси не е привърженик на въвеждането на диференцирано подоходно облагане, защото то няма да реши социалното неравенство.

loading...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.