Специализираната прокуратура предала на съда обвинението срещу 18-те участници в групата на Иван Йосифов – синът на Йоско Йосифов.

Групата е обвинена за подготвяне на убийство на прокурори и полицаи, като обвинението е и за производство и разпространение на наркотици, рекет, побои и поръчкови убийства.

Освен Иван Йосифов, другият лидер е Петко Стоянов, съобщават от спецпрокуратурата.

Припомняме, че операцията по задържането им беше проведена на 27 юни 2018 година в София и Софийска област.

Групата е действала от началото на януари 2018 година и са се нарекли „Фирмата“. Според обвинението целта на Йосифов и Стоянов е била да овладеят наркопазара в София, именно затова са включили и силови действия – побоище, рекет, поръчкови убийства.

Разпространявали са наркотици от цялата позната гама – марихуана, амфетамин, кокаин, хероин и екстази, като амфетамини и марихуана произвеждали сами. Те се снабдявали с дрогата както от България, така и от Турция предимно. Производството било дислоцирано в родния град на Иван Йосифов – Костинброд.

Дилърите продавали 1 грам кокаин за 140 лева, ,1 г хероин за 100 лева, 1 г марихуана за 15-20 лева, 1 гр. амфетамин от 12 до 20 лв. според клиента и поръчаното количество. Наркотиците се предлагали под кодови наименования – марихуаната – като „долари“ или „коприва“, амфетамините – „алфа ромео“ „камък“, „сиренце“ или „ани“, кокаинът – „левове“, екстазито – „копчета“, „бонбони“ или „домино“, а хероинът – като „кафе“. Групата обичайно продавала по 1 кг марихуана дневно и между половин и 1 килограм амфетамини. Рекордът бил 10 000 таблетки екстази за денонощие.

Трети в йерархията на групата бил Стефан Гевгелийски, който давал указания и поръчки. От създаването на групата до днес той изтърпява присъда в Софийския затвор.

Йосифов и Стоянов контролирали снабдяването с наркотици и прекурсори, както и собственото производство, определяли начините на разпространение, подбирали хората, които да бъдат вербувани като дилъри.

Двамата нерядко участвали лично в разпространението на наркотици и в наказателни акции.

Те решавали и кои лица да бъдат наказвани физически и как.

През май 2018 г. Гевгелийски възложил на Иван Йосифов и Петко Стоянов задачата да организират убийствата на двама прокурори от специализираните прокуратури и двама разследващи полицаи.

Ръководителите на групата свикали среща с част от участниците, както и с други неустановени лица, на която били обсъдени начините на покушенията, на кои доверени лица може да се възложи изпълнението, какви оръжия да бъдат използвани.

Йосифов и Стоянов поръчали да се проследят ежедневния маршрут на придвижване на поръчаните за убийство, да установяват ежедневните и обичайните им навици, както и местата, където живеят, които посещават, където обичайно паркират личните си автомобили.

За тази цел били ангажирани и лица, които не членували в групата им.

Така, в условията на съучастие, като съизвършители, обвиняемите Петко Стоянов и Иван Йосифов извършили приготовление за убийство по поръчение на Стефан Гевгелийски (престъпления по чл. 117, ал.1 и ал.2, вр. чл. 20, ал.2, вр. ал.1 от НК).

Предстои Специализираният наказателен съд да насрочи разпоредително заседание по делото.

loading...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.