Всички съоръжения на Витоша са проверени. „Установено е, че в момента сградите имат забележки, които обаче не са тежки. Собствениците знаят за какво става дума. Възложено е да се направи конструктивна експертиза на самите стълбове, по които е опънато въжето за лифтовете. Само едно от съоръженията е с премахнато въже – Княжевския лифт. Там е по-тежко положението. Останалите мероприятия, които трябва да се предприемат, са в кратки срокове – до 2-3 месеца трябва да се извършат от собствениците“, коментира пред БНР арх. Влади Калинов, директор на Дирекция „Общински строителен надзор“ в Столична община.

„Досегашните стълбове и тяхното разположение не отговарят на съвременните норми за прекарване на подобно съоръжение. Възстановяването на тези съоръжения също не е възможно, така че да работят, тъй като са изключително стари. За няколко от съоръженията няма резервни части, които могат да гарантират безопасността им. Конкретно става дума за Княжевския лифт. Затова там трябва да се направят нови процедури. Новата процедура означава прожедура през МОСВ, където да се направи преотреждане, тъй като Плана за управление на Витоша забранява рззполагането на нови стълбове“, обясни той.

„Тъй като процедурата е изключително сложна и не зависи от Столична община, а от министерства и ведомства, които са извън нашата компетенция, затова сме помолили концесионерите да инициират такава процедура, за да видим докъде ще стигне. Нормално е Витоша да получи този най-екологичен транспорт. Концесионерите имат желание да го направят, въпросът е как ще се преборят с тези сложни юридически стъпки, които им предстоят.“

„Ако г-жа Фандъкова се качи на служебния автомобил и отиде до Княжево и види, че са махнати двете въжета на Княжевския лифт, би могла да задържи г-н Калинов като експерт, обаче, ако не са махнати, бих й препоръчал да го смени, защото към настоящия момент става въпрос за нещо съвсем различно. На първо място ние нямаме концесионери в парк „Витоша“, имаме собственици на лифтове и на влекови съоръжения. Г-н Калинов трябва да знае, че там няма концесионери, а собственици“, коментира Тома Белев заяви.

„На второ място – тези проверки съм ги искал още като директор на парка преди 7 години. Слава Богу, случили са се 2018 година. Комисията по ЗУТ може да завърши с няколко типа решения. Единият тип е когато сградата е годна за използване – тогава общината нищо не прави. Когато е негодна, се издава заповед за премахване на съответния строеж или се прави ремонт, ако може да бъде възстановена“, допълва той.

„В случая не чух какви заповеди е издал кметът на София, защото отговорността е единствено на кмета. Разочарован съм, защото се говори само за лифтовете, а аз очаквах Комисията да се занимава и с влековите съоръжения. Това за мен е непонятно защо е спестено. На четвърто място трябва да кажа, че г-н Калинов леко излъга за това какво пише в Плана за управление. Няма никакви забрани по отношение на промяната на лифтовите съоръжения. Нещо повече – планът препоръчва да се подменят или демонтират морално остарелите съоръжения, представляващи опасност“, обясни Белев.

Според него, Планът за управление не разрешава строж на нови ски съоръжения„Около 20% площи от всички предназначени за ски спорт и туризъм се използват в момента. Има 80%, които не се използват, защото собствениците на съоръженията не ги поддържат“, добави той.

loading...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.