ТЕЦ „Марица Изток 2“ търси 466 млн.лв за емисии за 2019 г.

0
5582

ТЕЦ „Марица Изток 2“ трябва да плати 466 млн. лв. за емисии за следващата година. Това стана ясно от министъра на енергетиката Теменужка Петкова в рамките на участието й в енергийната комисия.

Проблемът при ТЕЦ „Марица Изток 2“, а и при всички централи, е резкият скок на цените на емисиите от последните седмици, които достигнаха до 25 евро на тон.

Сметката е малко 466 млн. лв. разходи, а ако такива емисии не бъдат закупени, ТЕЦ-ът няма право да работи. Съответно ако продължи да работи, има предвидени сериозни глоби от по 100 евро допълнително на тон.

Разработват се различни варианти за бъдещето на ТЕЦ „Марица-Изток 2“, заяви министърът, признавайки, че българската електроенергийна система не би могла да издържи без мощностите от въглищните централи.

Тя призна и че е предложен и вариант за обединяване на въглищната централа с АЕЦ „Козлодуй“, но според енергийния министър едно подобно обединение би създало повече проблеми, отколкото да ги разреши.

Петкова се аргументира с това, че АЕЦ „Козлодуй“ е подписала конвенция, свързана с нейната финансова стабилност. Освен това има сключено споразумение с Евроатом, като в него са залегнали определени клаузи, които не бива да бъдат нарушавани, тъй като това създава риск от предсрочна изискуемост на заема от 215 млн. долара, който през 2000 година е предоставен на ядрената централа. По този заем остават още 2-3 години, като до този момент АЕЦ „Козлодуй“ успешно го погасява.

Теменужка Петкова изтъкна, че едно евентуално обединение на АЕЦ „Козлодуй“ с ТЕЦ „Марица-Изток 2“ може да доведе и до концентрация на пазара на електроенергия, защото това са двете най-големи производствени мощности в страната.

„Обединявайки тези две големи мощности, ще се получи така, че АЕЦ „Козлодуй“ ще трябва да плаща 10-процентна вноска върху цялата енергия и на двете мощности и това ще създаде допълнителен финансов дисбаланс в системата“, отбеляза енергийният министър.

Едно обединение няма да реши проблема изцяло, тъй като тогава ТЕЦ „Марица-Изток 2“ ще трябва да намали своята работа, за да може да генерира по-малко емисии, но пък работата на мините ще бъде трудно планирана.

Затова в момента в Министерството на енергетиката се обсъждат различни варианти за бъдещето на ТЕЦ „Марица-Изток 2“.

Иначе ТЕЦ „Марица Изток 2“ се намира в отлично техническо състояние и е готова за зимата. Теменужка Петкова увери, че ТЕЦ-ът ще работи. Подобен проблем има и в Полша, която също пострада от последните решения за намаляване на емисиите, обясни министърът и допълни, че ще се търси разрешение включително и на европейско ниво за затруднената работа въглищните централи.

loading...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.