Уговарят работодателите да вдигнат и те заплатите

0
1588

Работодателите и синдикатите са обсъдили аргументите за двуцифрен ръст от 15% на доходите в частния сектор, с който да се гарантира възможността за посрещането на по-високите цени на стоките и услугите от страна на българските граждани.

Това стана ясно след среща между синдикати и работодатели с премиера Бойко Борисов в Министерски съвет.

Вицепремиерът Томислав Дончев обясни, че на срещата с премиера Бойко Борисов са били обсъдени всички актуални, икономически и социални въпроси. Сред тях са въпросите за доходите на работещите и заетите в публичния и частния сектор, мерките които трябва да предприеме държавата за нуждите от квалифицирана работна сила, мерки в сферата на икономиката, енергетиката и други.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров посочи, че през следващата година трябва да бъдат решени всички проблеми, които се поставят от хората.

Синдикалистът е на мнение, че има нужда тенденцията на ръст на доходите не само в бюджетния сектор, но и в частния да достигне между 12-15%. По думите му добрите новини от макрорамката за следващата година за увеличението на доходите е, че касае 1/5 от работещите българи.

Димитров подчерта, че заедно с колегата си от КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов са на мнение, че продължаващото увеличение от 12-15% на месечните възнаграждения от следващата година трябва да даде отговор на два въпроса. 

Единият е доколко добре се разпределя растежът на икономиката и БВП, а другият е как се реагира на растящите цени на основни стоки и услуги, минали през инфлацията.

Посланието към всички фирми и организации е, че трябват по-високи заплати, които могат да гарантират справедливостта на разпределението на произведеното между бизнеса и труда и възможността да се посрещнат по-високите цени на стоките и услугите.

Втората тема, която е била обсъдена с премиера Бойко Борисов, е горещият пазар на труда и липсата на кадри. От КНСБ са на мнение, че трябва да се потърси начин, с който трайно да се привлекат няколко десетки хиляди работещи българи, които в момента живеят в Молдова и Украйна. Идеята е тези 120 000 души, които липсват от пазара на труда, да бъдат върнати обратно в България.

Третата тема, която е била засегната за следващата седмица, е енергетиката. От КНСБ обясниха, че на 3 декември ще започне срещата „Код 24“ за климат и енергетиката, която се очаква да бъде представлявана от президента Румен Радев. Позицията на КНСБ е, че трябва да бъде запазен българският въгледобив и производство на ел. енергия от местни въглища.

Димитров призова държавният глава Румен Радев да бъде на нивото, на което синдикатите и работодателите очакват да бъде.

Председателят на Конфедерация на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) Кирил Домусчиев уточни, че работодателите и синдикатите са важни за функционирането за държавата, защото те осигуряват приходите и ръста на БВП. По думите му колкото повече приходи има в бюджета, толкова повече може да се даде на хората.

Според Домусчиев когато икономиката е добра, има много повече средства за разпределяне и харчене.

През последните две години има двуцифрен ръст на средната работна заплата, но според работодателите ръстът на средната работна заплата трябва да бъде съществен и през следващата година.
Заплатите в предприятията, които имат добра добавена стойност, ще растат значително, както и за специалистите, които искат да работят и имат необходимите знания и умения.

Основният проблем, според председателя на КРИБ е, че образованието, квалификацията и уменията на хората не са достатъчно добри, за да може да има още по-висок ръст на заплатите в страната. Работодателските и синдикалните организации настояват за подобрение в квалификацията на кадрите.

„Когато има един добър квалифициран служител, няма да има проблем да се даде по-висока заплата“, констатира Домусчиев и добави, че хубавата новина от срещата с премиера е, че през следващата година ще има и продължаващо увеличение на средната работна заплата.

Домусчиев е на мнение, че протестите, които вървят в страната от малък брой хора са недопустими. По мнението на работодателите обаче трябва да се вземат необходимите мерки, за да могат протестите в страната да спрат.

Домусчиев заяви, че по логиката на протестиращите „той също би могъл да излезе със секретарките, счетоводителките и чистачките си, с които може да направи много по-голям митинг от над 200 човека, отколкото сегашният“.

Домусчиев смята, че в държавата трябва стабилност и един служебен кабинет и нови избори няма да доведе до промяна на доходите на хората, както и на ръста на икономиката. Домусчиев призова всички политически партии да спрат с популистките си изказвания. По думите му има достатъчно приходи в страната, които могат да се разпределят правилно и да са колкото се може по-големи.

КРИБ иска стабилност, за да може бизнесът да си върши работата.

loading...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.