Уговарят работодателите да вдигнат и те заплатите

0
1698

Работодателите и синдикатите са обсъдили аргументите за двуцифрен ръст от 15% на доходите в частния сектор, с който да се гарантира възможността за посрещането на по-високите цени на стоките и услугите от страна на българските граждани.

Това стана ясно след среща между синдикати и работодатели с премиера Бойко Борисов в Министерски съвет.

Вицепремиерът Томислав Дончев обясни, че на срещата с премиера Бойко Борисов са били обсъдени всички актуални, икономически и социални въпроси. Сред тях са въпросите за доходите на работещите и заетите в публичния и частния сектор, мерките които трябва да предприеме държавата за нуждите от квалифицирана работна сила, мерки в сферата на икономиката, енергетиката и други.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров посочи, че през следващата година трябва да бъдат решени всички проблеми, които се поставят от хората.

Синдикалистът е на мнение, че има нужда тенденцията на ръст на доходите не само в бюджетния сектор, но и в частния да достигне между 12-15%. По думите му добрите новини от макрорамката за следващата година за увеличението на доходите е, че касае 1/5 от работещите българи.

Димитров подчерта, че заедно с колегата си от КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов са на мнение, че продължаващото увеличение от 12-15% на месечните възнаграждения от следващата година трябва да даде отговор на два въпроса. 

Единият е доколко добре се разпределя растежът на икономиката и БВП, а другият е как се реагира на растящите цени на основни стоки и услуги, минали през инфлацията.

Посланието към всички фирми и организации е, че трябват по-високи заплати, които могат да гарантират справедливостта на разпределението на произведеното между бизнеса и труда и възможността да се посрещнат по-високите цени на стоките и услугите.

Втората тема, която е била обсъдена с премиера Бойко Борисов, е горещият пазар на труда и липсата на кадри. От КНСБ са на мнение, че трябва да се потърси начин, с който трайно да се привлекат няколко десетки хиляди работещи българи, които в момента живеят в Молдова и Украйна. Идеята е тези 120 000 души, които липсват от пазара на труда, да бъдат върнати обратно в България.

Третата тема, която е била засегната за следващата седмица, е енергетиката. От КНСБ обясниха, че на 3 декември ще започне срещата „Код 24“ за климат и енергетиката, която се очаква да бъде представлявана от президента Румен Радев. Позицията на КНСБ е, че трябва да бъде запазен българският въгледобив и производство на ел. енергия от местни въглища.

Димитров призова държавният глава Румен Радев да бъде на нивото, на което синдикатите и работодателите очакват да бъде.

Председателят на Конфедерация на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) Кирил Домусчиев уточни, че работодателите и синдикатите са важни за функционирането за държавата, защото те осигуряват приходите и ръста на БВП. По думите му колкото повече приходи има в бюджета, толкова повече може да се даде на хората.

Според Домусчиев когато икономиката е добра, има много повече средства за разпределяне и харчене.

През последните две години има двуцифрен ръст на средната работна заплата, но според работодателите ръстът на средната работна заплата трябва да бъде съществен и през следващата година.
Заплатите в предприятията, които имат добра добавена стойност, ще растат значително, както и за специалистите, които искат да работят и имат необходимите знания и умения.

Основният проблем, според председателя на КРИБ е, че образованието, квалификацията и уменията на хората не са достатъчно добри, за да може да има още по-висок ръст на заплатите в страната. Работодателските и синдикалните организации настояват за подобрение в квалификацията на кадрите.

„Когато има един добър квалифициран служител, няма да има проблем да се даде по-висока заплата“, констатира Домусчиев и добави, че хубавата новина от срещата с премиера е, че през следващата година ще има и продължаващо увеличение на средната работна заплата.

Домусчиев е на мнение, че протестите, които вървят в страната от малък брой хора са недопустими. По мнението на работодателите обаче трябва да се вземат необходимите мерки, за да могат протестите в страната да спрат.

Домусчиев заяви, че по логиката на протестиращите „той също би могъл да излезе със секретарките, счетоводителките и чистачките си, с които може да направи много по-голям митинг от над 200 човека, отколкото сегашният“.

Домусчиев смята, че в държавата трябва стабилност и един служебен кабинет и нови избори няма да доведе до промяна на доходите на хората, както и на ръста на икономиката. Домусчиев призова всички политически партии да спрат с популистките си изказвания. По думите му има достатъчно приходи в страната, които могат да се разпределят правилно и да са колкото се може по-големи.

КРИБ иска стабилност, за да може бизнесът да си върши работата.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук