Автентичен ли е шпионският скандал, ще бъде ли доказан? Този въпрос коментира бившият външен министър Соломон Паси

0
152

Според бившия външен министър шеф на руската шпионска мрежа у нас е посланикът на Москва

Автентичен ли е шпионският скандал, ще бъде ли доказан? Този въпрос коментира бившият външен министър Соломон Паси в ефира на Нова тв. 

„Има ли в България руски шпиони. Отговорът е да. Само в руското посолство са 68. Знаят се техните имена. Извън руското посолство има повече. Те са между 200 и 300 под пагон.

А колко не са под пагон, не се знае. Това трябва добре да се знае“, каза Паси.

Запитан, дали няма американски шпиони, той отговори така: „Има и американски шпиони. Но разликата е, че американските шпиони са акредитирани. Единият към Агенцията за разузнаване, другият към ДАНС, другият към ГДБОП, другият към МВР.

Тези американци са дошли да работят заедно с родните служби по важни случаи, като атентатът в Сарафово“.

Бившият външен министър разкри още, че руската шпионска мрежа е била особено активирана около сделката за F-16. „Тази мрежа даде мило и драго, за да провали сделката. Депутатите, които искаха оставката на Каракачанов, са на служба при тези шпиони“, каза още той.

Паси подчерта, че именно България е теренът на борбата между руския шпионаж и Запада в рамките на ЕС и НАТО.

Такава борба няма на територията на Португалия, Испания, Исландия.

„Борбата между руския шпионаж и Запада се случва тук в България. Затова трябва НАТО да приоритизира борбата с този шпионаж по различните оси – дезинформацията, фалшивите новини и пропагандата“, каза Паси.

Той бе категоричен, че ръководител на руския шпионаж в България е руският посланик. Този посланик е най-апокрифният, добави той.

„Русофилията не е по любов, русофилията е платена. Имаме обективни данни за това, една държава кое геополитическо направление обича.

Детекторът за това е много точен – къде учат нашите деца. Колко от нашите деца учат на Запад и колко учат в Русия.

В Русия учат 418 деца. А в ЕС само за тази година има 12 000 студенти. А по програмата „Съмър уърк енд травъл“ за САЩ, по справка от американското посолство, са издадени над 100 000 визи. Кажете ми къде е русофилията? Тези неща са напълно ясни“, бе категоричен той.

Коментирайки шпионския скандал Паси каза, че е доста скептичен, когато става дума за обвинения в шпионаж за публична фигура. По думите му, шпионинът е потаен човек.

„Ако имаме дупе да се опълчим на руското разузнаване, първото нещо, което трябваше да направим, е да изгоним няколко шпиони около скандала Скрипал. Второ, да извикаме руския посланик и да му връчим нота.

Да предупредим руския посланик, че ако продължи да извършва тази шпионска дейност, той трябва да бъде обявен за персона нон грата. Ние имаме право да използваме този дипломатически ход“, каза още Паси.

Според него, Мария Габриел е получила третия по финанси ресор. „Бюджетът е 140 милиарда евро, три пъти колкото БВП на България. Това е много сериозен ресор. Той има пет подресора“, коментира още ексвъншният министър.

Blitz.bg

loading...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.