Анализ: Защо Сталин дава суверенитет на Украйна

0
115

Членството на Украйна и Беларус в ООН дава на Съветския съюз предимства при провеждането на външната му политика

През 1940 г. Обществото на народите във връзка с Втората световна война започва своя нов живот. Когато антихитлеристката коалиция се оформя през 1942 г., тя обсъжда създаването след войната на международна организация, която да има по-голям авторитет и правомощия за потискане на агресията от Общество на народите, пише Труд.

Името на такава организация е дадено от декларация, подписана и провъзгласена на 1 януари 1942 г. във Вашингтон от двадесет и шест държави съюзници във войната – Декларацията на Обединените нации. По този начин името на Обединените нации (ООН) се ражда три години по-рано от самата организация.

Отговорът на Щатите

Въпросите за структурата и процедурата за вземане на решения в бъдещата ООН са предмет на обсъждане на срещите на „тримата големи“ (ръководителите на изпълнителната власт на САЩ, СССР и Великобритания) и конференциите на дипломатите на трите велики антифашистки сили по време на войната.

Сталин е най-загрижен от въпроса дали англосаксонските страни ще имат мнозинство там, тъй като британските доминиони – Канада, Австралия, Нова Зеландия, Южноафриканският съюз и Индия – трябва да влязат като отделни независими държави.

В тази връзка в съветското ръководство се заражда идеята да се иска влизането в ООН не на целия Съветски съюз, а на всички негови (по това време) 16 съюзни републики поотделно.

Това предложение е изразено от посланика на СССР в САЩ Андрей Громико на Вашингтонската конференция на представителите на външните министерства на Съединените щати, СССР и Великобритания, която се провежда от 28 август до 21 септември 1944 г. във вила Дъмбартън Оукс.

Партньорите на СССР в коалицията, както се очаква, реагират негативно на това предложение. Президентът на САЩ Франклин Рузвелт, след като научава за желанието на Сталин, веднага прави контрапредложение: всичките 48 (към този момент) американски щата поотделно да се присъединят към ООН.

Договарят се за две

Съветското предложение обаче не е категорично отхвърлено: западните страни търсят съгласие и сътрудничество със СССР. На 9 октомври 1944 г. британският министър-председател Уинстън Чърчил лети за Москва, за да се срещне със Сталин. И двамата лидери решават да се върнат към този въпрос на следващата среща на „тримата големи“, както обявяват на 10 октомври в съвместно послание до Рузвелт.

На 4 февруари 1945 г. се открива срещата на върха в Ялта. На 6 февруари народният комисар на външните работи на СССР Вячеслав Молотов прави предложение за приемане в ООН, отделно от СССР, само на три от неговите съюзни републики – Украйна, Беларус и Литва. Това е мотивирано от СССР, според мемоарите на Чърчил, от факта, че тези републики „претърпяват големи загуби във войната, те са първите нападнати и страдат много“.

В крайна сметка е договорено, че СССР е съгласен с отделното приемане в ООН само на две съветски републики. Кръгът от кандидати за самостоятелно влизане в ООН от СССР се очертава само от Украйна и Беларус. Западните партньори на СССР нямат възражения. Така Украинската и Белоруската ССР стават сред първите членове на ООН на 24 октомври 1945 г.

Игрите на вожда

Съветският съюз се подготвя предварително за такова „умножаване“ на своето представителство в следвоенните международни организации. На 1 февруари 1944 г. Върховният съвет на СССР се събира на втората си сесия по време на войната. Той допълва Конституцията на СССР с два члена – 18а и 18б. Първият от тях установява правото на всяка съюзна република да влиза в преки отношения с чужди държави, да сключва споразумения с тях и да обменя дипломатически представители.

Вторият въвежда правото на съюзна република да има свои републикански военни формирования. В същото време е променена формулировката на членове 77 и 78, според които народните комисариати на отбраната и външните работи са прехвърлени от категорията на изключително общосъюзните министерства в категорията на съюзно-републиканските министерства. Така всички съюзни републики на СССР придобиват формалните атрибути на суверенни държави.

Какви са ползите

Членството на Украйна и Беларус в ООН дава на Съветския съюз предимства при провеждането на външната му политика, когато по една или друга причина прякото участие на СССР не изглежда удобно. Така Украинската ССР е член на Комитета на ООН за осъществяване на неотменимите права на палестинския народ и Специалния комитет на ООН срещу апартейда.

Статутът на Украйна и Беларус като държави-членки на ООН със собствени агенции за външни работи улеснява тяхното следвоенно възстановяване. Една от първите временни структури на ООН през 1945 г. е Администрацията на ООН за помощ и възстановяване (UNRRA).

Нейната задача е да оказва помощ на страните, чиито икономики са унищожени от войната. От 18 декември 1945 г. до 30 юни 1948 г. официалното представителство на UNRRA работи в Киев. Чрез тази организация Украйна получава само хранителна помощ в размер на 189,3 милиона долара.

blitz.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук