Англия облекчава мерките за децата и напълно ваксинираните

0
93

От 16 август напълно ваксинираните хора и децата няма да остават в самоизолация след близък контакт с човек, дал положителна проба за COVID-19, каза днес британският здравен министър Саджид Джавид, цитиран от Ройтерс.

Министър-председателят Борис Джонсън представи вчера плана си за премахване от 19 юли на социалните и икономическите ограничения, наложени заради COVID-19 в Англия.

Според Джавид успехът на ваксинационната програма означава, че е възможно да се продължи с разхлабване на правилата за самоизолация за хората, получили две дози ваксина срещу COVID-19.

“От 16 август всеки, който е имал близък контакт с положителен случай, вече няма да трябва да се самоизолира, ако е напълно ваксиниран”, заяви министърът пред парламента.

“В съответствие с подхода към пълнолетните всеки под 18-годишна възраст, който е имал близък контакт с положителен случай, вече няма да има задължение да се самоизолира”, каза той.
По думите му само контактните лица, които дадат положителна проба за COVID-19, ще трябва да остават в самоизолация.

Джавид изтъкна важността на други здравни въпроси, икономически проблеми и образователни предизвикателства, натрупали се по време на пандемията.

“Не можем да живеем в свят, в който мислим само за COVID, а не за всички други здравни въпроси, за икономическите ни проблеми, за предизвикателствата в образованието”, каза той пред телевизия “Скай нюз”.

Критиците казват, че Джонсън и Джавид са се отказали от обещанието си за предпазлив подход към отмяната на ограниченията.

Според Джавид до 19 юли, когато се предвижда отмяна на ограниченията, може да има по 50 000 заразявания с COVID-19 на ден, а по думите му случаите “може да стигнат и до 100 000”.

Великобритания съобщи вчера за 27 334 нови заразявания. Досега 64 процента от британците са напълно ваксинирани срещу COVID-19.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук