Арестуваха българин за разпространение на порно с деца

0
174

Арестуваха българин за разпространение на детско порнографско съдържание. Това бе съобщено на брифинг във връзка с проведена международна операция на Отдела за разследване на високи технологии към Министерството на правосъдието на САЩ.

„Работихме съвместно с колегите от Департамента по правосъдие и вътрешна сигурност на САЩ. Задържан е български гражданин с инициали П.В., на 48 години. Той е обвинен в реклама и разпространение на детска порнография. Действал е като администратор на сайт, който съдържал над 4,5 млн. снимки и видеоклипове с деца на възраст от 6 до 10 години. Повечето от децата са от Молдова и Украйна”, заяви директорът на НСлС Борислав Сарафов.

„В хода на разследването е установено, че задържаният е осъществявал цялостната поддръжка на сайта, организирал е качването, поддържането на материалите, както и достъпа на членовете и абонатите на този сайт. Такива са били граждани от над 101 държави”, каза още той.

Реализираните приходи от сайта възлизат на 9,5 млн. долара, като арестуваният българин е получил половин милион от тези пари.

„Мъжът ще бъде предаден на съд в САЩ, където го чака присъда от минимум 50 години затвор. Честно казано, предпочитаме да го съдят там. Ние тук ще преследваме българите, които са ползватели на този сайт. Никой да не си мисли, че е анонимен. Следим всичко, знаем кои са и къде се намират”, посочи Сарафов.

„Задържаният е част от международна група. Той е администратор на този сайт, над него обаче има ръководител, хора, които перат парите. Ще бъдат повдигнати обвинения и на други лица, които са американци”, добави той.

„Лицето е задържано за срок до 72 часа, предстои мярката да бъде гледана в Софийския градски съд. Съгласно споразумението за екстрадиция между България и САЩ, чакаме произнасянето на съда. След това, в 60-дневен срок, предстои да постъпят оригиналните документи за екстрадиция от американското Министерство на правосъдието и да бъде разгледано отново от съда по същество”, заяви завеждащият отдел „Международен“ във ВКП Цветомир Йосифов.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук