Асен Василев след скандала: За истината няма да се извинявам

0
18
„Вдигането на минималната работна заплата на 710 лева е заложено от началото на април“. Това каза пред БНР вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев и уточни още, че параметрите на МЗР могат да бъдат променени от парламента, защото той гласува бюджета на държавата.
Той обясни, че максималният осигурителен праг се вдига от 3000 на 3400 лева.
„Значително е компенсиран спрямо средните стойности на заплащане в страната. … Когато има политическо напрежение, максималният осигурителен доход не се вдига – пред последните две години не е вдиган. Сега затова се казва, че скача с много“.
За дълга, който Бюджет 2022 предвижда да бъде поет, министър Василев заяви, че не е голям:
„Дългът, който поемаме, е по-малък от капиталовите инвестиции, които ще направим. Ние поемаме дълг, за да инвестираме, а не за да плащаме пенсии, социални плащания или да плащаме държавни разходи“.

Асен Василев посочи, че „все още не всички течове (от държавните средства) са спрени“.

„За истината не трябва да се извинявам“, заяви министърът на финансите във връзка с искане от работодателите да получат извинение от него заради изказването му, че част от тях са некомпетентни.
„Истината е, че в момента, ако погледнем продуктивността на труда, България е около малко на 50% от средната продуктивност на труда в ЕС. Ако погледнем нивото на заплащане, нашето заплащане е около 26% от средното в ЕС. Т.е. производителността на труда значително изпреварва заплащането. има много причини за това. Но истината е, че ако наистина има работодатели, които не могат да осигурят достатъчно добра организация и достатъчно добър продукт, така че един работник да защити 350 евро на месец, не мисля, че тези работодатели биха останали на пазара“, уточни той.
Василев се съгласи с мнението на работодателите, че държавата е лош работодател.
„Затова има вицепремиер по ефективно управление, който работи в посока да се вдигне ефективността и да се намалят хората, които непродуктивно работят. Всички министерства и агенции ще си направят нови щатни разписания и нови нива на заплащане, така че в рамките на съществуващия бюджет за персонал, който имат, да имат по-малко персонал, който да работи по-ефективно и да е по-добре платен“.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук