АТАКА иска отмяна на Закона за социалните услуги, който е бич за българските семейства и деца

0
102

АТАКА внесе законопроект за отмяна на Закона за социалните услуги. Това стана ясно от думите на зам.-председателя на партията Десислав Чуколов на брифинг в парламента.

Определяният като антисемеен закон трябва да влезе в сила от 1 януари 2020 г. Той е внесен в НС от Министерския съвет, но всъщност е подготвен от зам.-социалния министър Султанка Петрова от квотата на ВМРО в социалното министерство.

„С този закон държавата дава на аутсорсинг голяма част от социалната си функция. Дава изключително големи права на частни фирми и НПО-та, включително чуждестранни, които обаче ще бъдат заплащани от българската държава”,  подчерта още Чуколов.

„Миналата година на 1 юни стартира протестът на майките на деца с увреждания. Той продължи няколко месеца и в началото на годината бяха приети пакет от закони, които да удовлетворят искания им, а именно Закон за хората с увреждания и Закон за личната помощ. Използвайки социалната енергия, се прие и Закон за социалните услуги”, заяви Чуколов.

В заключителните разпоредби на Закона за социални услуги се споменават още 29 други закона, които да бъдат променени. По този начин социалната сфера в България ще бъде изменена трайно и завинаги”, смятат от партията на Сидеров.

По думите на Чуколов с приемането на закона извеждането на дете може да става само по сигнал, включително и анонимен. И децата могат да бъдат взети от всяко едно семейство за 24 часа без съдебно решение, без съдебна заповед.

Освен това по сигнал социален работник ще може да влиза в дома ни без съдебна заповед или да състави социален доклад с огромно количество лична информация.

Поради тези причини бяха проведени многохилядни митинги в цялата страна през изминалите месеци.

Чуколов отбеляза, че резюмето на цялостната предварителна оценка на закона е извършено от „Лаборатория за публични политики” в Нов български университет. „И какво се получава в крайна сметка? Че частни структури влияят и на хората, които изработват законите. Затова ще убедим представителите на другите парламентарни групи да отменим закона. Вносителите му са водени от интереси, обслужващи частни фирми и НПО-та”, обобщи депутатът от АТАКА.

loading...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.