Атанас Добрев – калинка или обикновен хитрец в Земеделското ведомство?

0
180

Чии интереси защитава зам.-министър Насо Мафията?

Ефирът на БНТ се огласи тая сутрин от ловджийте, изправени пред утрешния старт на ловния сезон на дива свиня, и от категоричното им мнение, че новите мерки за лов на диви прасета са неефективни срещу африканската чума по свинете (АЧС). Ловджиите твърдят, че новите правила може да повторят грешките, които според тях са допуснати при справянето с африканската чума по свинете. Ресорният отговарящ за ловните дела в Министерството на земеделието и храните е зам.-министър Атанас Добрев.

Храненикът на съдбата – Атанас Добрев, израснал под крилото на червения висш функционер Чавдар Добрев, а сега зам.-министър от квотата на НФСБ, обаче има по-големи грижи: разпределението на големите пари от оперативни програми в земеделието. Когато започва програмата за „къщите за гости“, началник на фонд „Земеделие“ е станалият известен с „къщи за тъщи“ Мирослав Николов. След като се разбра какви ги е вършил Николов, през 2014-а той беше наследен от Атанас Добрев. При влизането му в разплащателната агенция той обяви, че е сварил „наследство“ от над 3500 забавени документи.

Думите му по това време бяха „опитвам се Фонд „Земеделие“ да се отвори към обществото“. И всеки да има възможност да проверява всеки проект, преписка, писмо или някакъв анекс, за да може да е ориентиран, а не всичко да се забулва в една тайнственост. И така до началото на тази година, когато гръмна къщагейт, но единственият потърпевш беше Порожанов, но не и Атанас Добрев, известен и като Наско Мафията. Той просто се сниши докато отмине бурята.

Същият този кадър на аграрната наука, като калинка на тъмно се храни обилна от години в МЗХ. Но именно на него и Румен Порожанов България губи 4,3 млрд. лв. в земеделието, през 2014 г. Тогава в Земеделското министерство той е част от тандем, който няма капацитета да създаде сертифициращ орган, вследствие на което България изгуби 2 млрд. лв. с последвали санкции от ЕС за следващи плащания. И е странно кой и защо го покрива толкова години, след като е бил шеф на фонд „Земеделие“, макар и за кратко тогава. А може би трябва да си припомним и откъде тръгва в агросектора Атанас Добрев – като секретар на аграрния олигарх Ивайло Тодоров.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук