Банкерът беглец Цветан Василев симулирал свински грип

0
2185

Банкерът беглец Цветан Василев финтира съда в Белград с болничен. Оказа се гробокопачът на КТБ е с диагноза „свински грип“. Фалиралият банкер не се яви пред Висшия съд в Белград вчера, след като адвокатът му Владимир Белянски представи пакет от медицински документи за неговото заболяване, в което мнозина се съмняват. Делото за неговата екстрадиция в България беше отложено за 16 март.Тъй като процесът е засекретен, не може да се обяви какво е заболяването на банкера, нито името на съдията, който заседава по казуса. В 11.25 ч сръбско време в зала 209 на съда дойде единствено защитникът му Белянски от колегията в Нови Сад. Юристът категорично отказа да се срещне и да разговаря с българските журналисти. Източници от Съдебната палата в Белград разкриха, че Цветанов симулира тежка форма на върлуващия на Балканите свински грип, пише „Стандарт“.

Банкерът твърдял, че от няколко дни бил на антибиотици и напускал единствено луксозния си апартамент в хотел „Цептер“ в центъра на сръбската столица, за да ходи до районното и да се разписва.

Както е известно, България иска връщането на банкера у нас заради обвинение в източването на 206 000 000 лева от фалиралата КТБ, а също и за безстопанственост. Според запознати протакането на делото е тактически ход от страна на защитата на Василев. В момента в Сърбия няма титулярен министър на правосъдието, който може да вземе окончателното решение, независимо от решението на съда дали банкерът да бъде екстрадиран у нас. Изборите при западните ни съседи са планирани за април, след които ще се състави нов кабинет. Според предварителните данни Прогресивната партия на президента Томислав Николич, който е личен приятел с Василев, има всички шансове да спечели мнозинство и да състави кабинет. Междувременно пък българската прокуратура трябва да внесе обвинение срещу Василев до края на юли, тъй като след това изтича давностният срок.

Сръбските съдебни власти също не бяха особено бързи с насрочването на процеса за екстрадирането на банкера. Делото бе насрочено едва след като българският главен прокурор Сотир Цацаров се обърна към Генералния секретариат на Съвета на Европа и към Европейския комитет по проблемите на престъпността заради забавеното решение. Висшият съд в Белград гледа първоинстанционните дела за по-тежко наказуеми престъпления, извършени на територията на Белградския съдебен район. Това е и съдът в Сърбия, който отговаря за международното правно сътрудничество, тоест в него се гледат исканията за екстрадиции на граждани от Сърбия в други държави, в които тези граждани са уличени в извършване на престъпления. Такъв е и случаят с Василев.

След като се произнесе Висшият съд в Белград, процедурата продължава. Банкерът ще има възможност, ако не е доволен от това решение, да го обжалва пред Апелативния съд. Каквото и да е съдебното решение, окончателното решение пък според сръбските закони се взима от министъра на правосъдието, който последен ще каже своята дума и не е длъжен да се съобразява с решенията на съда.

През март миналата година Висшият съд в Белград един път се произнесе по искането на българската прокуратура за екстрадицията на банкера. Това стана половин година, след като това искане беше изпратено от България към Сърбия. Тогава Висшият съд в Белград каза, че разрешава екстрадицията. Произнесе се обаче в служебно заседание, без да изслушва уличеното лице, а само съобразявайки се със становището, предадено от неговите адвокати. Цветан Василев пък се възползва от пълната процедура, която позволява законът в Сърбия, и обжалва това решение пред Апелативния съд с мотива, че са нарушени неговите права на защита по Конвенцията за правата на лицата, на които е поискана екстрадиция, тъй като той не е изслушан от съдебния състав. Така Апелативният съд в Сърбия върна делото на Висшия съд с указанието Василев да бъде изслушан. Насрочването на заседанието за 24 февруари обаче отне изключително дълго време.

Делото се гледа при закрити врати. Освен че сръбският му адвокат категорично отказа коментар, българските му адвокати, които от вторник също са в сръбската столица, са с изключени телефони. В Сърбия се намира и съпругата на Цветан Василев – Антоанета. Източници от сръбските политически среди пък довериха, че Василев се ползва не само от протекциите на президента Николич, но и от мощни местни политически и икономически кръгове. Според слуховете, след като е изплатил всички дългове на Стъкларската фабрика в Парачин, Василев е подарил предприятието, което е най-големият завод за производство на стъкло на Балканите, на сръбската държава. /БЛИЦ

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук