Без такса „майка” в болниците за деца до 10 години

0
696

Майките на бебета и децата в болниците ще бъдат освободени от такса за придружител от 1 февруари. Следващата седмица изменението на Наредбата за достъп до медицински грижи ще бъде публикувано за обществено обсъждане. Това съобщи министърът на здравеопазването д-р Петър Москов по време на актуални питания в здравната комисия, които продължиха до късно в четвъртък.

Първоначално се предвиждаше да не се плаща, ако детето е до 7 години, когато се смята, че то вече може да се обслужва само. Обмисляме обаче и варианта възрастта да се вдигне на 10 годинки, поясни заместник-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков. По думите му повечето педиатри, с които ведомството се е консултирало, както и пациентски организации, смятат, че не всички хлапета са самостоятелни на 7.

По-големите деца ще могат да се радват на грижите на майките си само ако не могат сами да се обслужват, например ако са след операция, счупена ръка или крак, инвалиди са или имат някакви ментални проблеми.

В момента майките трябва да плащат, за да бъдат при децата си. Друг е въпросът, че освен това вършат и неща, които са задължение на персонала, посочи министър Москов. Освен това болниците ще трябва да гарантират, че имат санитарки и медицински сестри, които да отговарят на нуждите на децата над фиксираната възраст. В противен случай придружителят им, който може да е и бащата, бабата или дядото, ще спи в болницата безплатно, допълни той.

Д-р Москов бе категоричен, че таксата за придружител в лечебно заведение ще бъде фиксирана от Министерството на здравеопазването и тя ще бъде една и съща за всички болници. Той определи като недопустимо в различните болници тя да бъде различна. При определянето й сега лечебните заведения се водят от факта, че са регистрирани като търговски дружества и затова сами фиксират колко да е нощувката за придружител.

Сега тарифата варира от 5 до 150 лв. на ден. Шефовете на болници ги въвеждат през „вратичка” в сега действащата наредба, която гласи, че се доплаща за допълнителни медицински услуги и за подобрени битови условия, свързани с престоя на пациента, извън оказваната медицинска помощ. В това число влизат самостоятелна стая, телефон, телевизор, меню за храна по избор, избор на лекар и екип. В текста обаче съществува и „и други“, което е отворило вратата за какви ли не доплащания./Монитор

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук