Борисов обсъждал с Нетаняху съвместно производство в областта на отбраната

0
18183

Министър-председателят Бойко Борисов и колегата му от Държавата Израел Бенямин Нетаняху са обсъдили възможността за съвместно производство в областта на отбраната. Това заяви премиерът по време на съвместно изявление с Нетаняху в Израел.

В контекста на разговора Борисов заяви, че според него Израел е изключително важен фактор за сигурността и стабилността на Близкия изток.

По-късно „Ройтерс“ съобщи, че преди да се срещне с Нетаняху Борисов е изявил желание България и Израел да произвеждат съвместно безпилотни самолети – дрони.

„Ще обсъдим дали може да осъществим съвместно производство в областта на отбраната, особено като става въпрос за такова изключително модерно и мощно оръжие като дроните“, заявил премиерът преди да се срещне с Нетаняху.

В изявлението си след срещата премиерът отбеляза, че отношенията между Европейския съюз и Държавата Израел невинаги са били на нужната висота. Той обаче изрази надежда, че мирните споразумения, в които Държавата Израел е страна, ще бъдат подписани.

Според Борисов Нетаняху е глобален лидер, който умее да води умерена и балансирана политика.

„България може да се похвали с успешно сътрудничество с Държавата Израел в сферата на сигурността, медицината, новите технологии и други“, продължи Борисов. По думите му обмяната на добри практики между двете страни е особено успешна в сектор „Сигурност“ и това се виждало от съвместните учения на български и израелски пилоти.

От своя страна Нетаняху заяви, че Израел винаги ще бъде признателна на България, чиито граждани са лягали на релсите, за да предотвратят депортацията на българските евреи.

Оценяваме високо вашите усилия за борбата с антисемитизма, радикалния ислям и тероризма„, заяви Нетаняху.

През последните години Държавата Израел винаги е усещала подкрепата на България в международните отношения, отбеляза още премиерът на Израел.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук