Борисов: Само увеличение на бюджета до 2% не стига за целите на колективната отбрана (СНИМКИ)

0
7765
Снимка: Правителствена информационна служба

Европейският съюз влага огромни усилия за по-ефективно използване на парите за отбрана. Критерият за отделяне на 2% от БВП за отбрана не може да бъде единствено достатъчен за постигане на целите на колективната отбрана.

Това посочи премиерът Бойко Борисов, който участва в откриването на Неформалната среща на министрите на отбраната на държавите членки на ЕС в София, съобщиха от МС.

„Не считам, че е нужно всяка държава да купува от щанда на килограм. Можеколегите от НАТО и ПЕСКО да направят точен разчет за всяка страна какво би било приоритет, за всяка една държава какъв да бъде акцентът, какво да й се даде да произвежда“, каза Борисов.

Той обърна внимание и върху отговорностите по отношение на отбранителната индустрия.

Борисов информира министрите на отбраната и за плановете на България за закупуване на военна техника за нуждите на Българската армия.

Премиерът благодари на лидерите на ЕС, че темата „Западни Балкани“ е поставена в дневния ред на Съюза, защото възможностите за нов конфликт все още съществуват.

Това, което правим на Западните Балкани е мир. Тук е имало най-много войни и продължават да действат международни мироподдържащи мисии, а между отделни държави остават нерешени проблеми. Даването на евроатлантическа перспектива пред страните от региона означава да затворим страницата с войните, каза Борисов.

Българският премиер подчерта и усилията на страната ни в борбата с нелегалната миграция. Той посочи, че нулевият натиск по границите се дължи и на споразумението с Турция и призова за нормализиране на отношенията с този най-голям съсед на ЕС и член на НАТО, който има най-силната армия в Южния фланг на Алианса.

Изображение 354645

Изображение 354644

Изображение 354646

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук