Боян Чуков и Елена Поптодорова се хванаха за гушите заради Скопие, Петков и КСНС

0
171

Според известния анализатор България не трябва да отстъпва и да се поддава на чужди фактори, а според вицепрезидент на Атлантическия клуб ние имаме интерес РСМ да влезе в ЕС

Темата не е нагрята от петък. Това е едно много методично нагряване на настроения. Средният българин дори не вниква в подробностите по темата за Северна Македония. За мен е голяма драма, проблем, че големите и важните политически въпрос стигат до улицата. С простите в Кресненското дефиле „Македония е наша“, така ли ще махнем езика на омразата. Нагнетява се напрежение, вместо да се търси решение.

Това заяви Елена Поптодорова, коментирайки темата за членството на Скопие в ЕС, българското вето и искането на премиера Кирил Петков да се свика КСНС по въпроса.

„Може би има основание премиерът да иска свикване на КСНС. За мен е много тревожно, че вече 6 месеца не се свиква такъв съвет за Черно море и Русия. За Северна Македония има тотален отказ от регионалния и европейския контекст на темата“, каза още Поптодорова.

„Според мен вероятността президентът да откаже не е никак малка. Още повече, че наистина съвсем наскоро, преди няколко месец се занимавахме с този въпрос, имаше съвет.

От екипа на Радев посякоха много лошо Петков след извънредното обръщение ВИДЕО

За мен нещата се усложняват и поради това, че в България започва да мирише на избори. В българското общество в по-голямата си част има позиция да бъде оставено ветото и да се търси развитие и динамизиране на диалога с Македония“, каза на свой ред геополитическият анализатор Боян Чуков.

„Обезпокоен съм че през последните месеци и то на много високо правителствено ниво бяха отправени изключително груби нападки по адрес на България. Единствено външния министър на Република Северна Македония (РСМ), който е албанец, търсеше диалог“, каза още той.

„Дали премиерът е поел някакви ангажименти? Това върви в общественото пространство. Кирил Петков се опитва по някакъв начин да прехвърли на президента Румен Радев да участва в този процес, а той да се включи като подизпълнител„, обясни още Чуков.

„Това е единственото място където може да се съберат политическите лидери“, отвърна му Поптодорова.

До колко е достоверна информацията, която се подава по линията на службите, за това говоря каза още тя, имайки предвид нов техен доклад относно Северна Македония.

В случай на отказ на президента, според Поптодорова, държавният глава се поставя в дискомфортната позиция да откаже разговор с партиите на своята държава.

„Какво се е променило за пет месец? Енергийните въпрос, начина по който нашата част на Европа ще се справя с енергийния проблем. Това не значи, че трябва да се променя позицията, но да се чуят един друг. Премиерът се опитва да бъде посредник“, каза още тя.

„Проблемът между Скопие и София излиза извън двустранните отношения, В случая влизането на Македония в ЕС е елемент на геостратегиите на фактори, които имат голямо влияние на Балканите. По-дребните държави са принудени да се съобразяват„, каза на свой ред Боян Чуков.

Българският национален интерес не се решава тук говорейки, а в Народното събрание (НС). Парламентът гласува една позиция и оттам нататък, който е на власт трябва да я спазва. От македонска страна обаче се подиграват с тази позиция. И затова да търсим президента и да говорим отново. За какво ще говорят?“, попита анализаторът.

„Ще обърна внимание на госпожа Поптодорова, при влизането в ЕС всяка държава трябва да изпълнява определени условия. Едно от условията е страната да има добри отношения със своите съседи.

През последната половин година от страна на Скопие ние виждаме само една агресия, говори се по-назидателно. Даже се стига до там, че ни се казва „седете си там на гъза, защото ще ви наредят да ни приемете„. Погледнете какво говори македонския президент. Преди даже беше по-добре, защото агресията бе от страна на академичната общност“, обясни Чуков.

„Коя е тази политическа партия, която ще приеме въпроса да се реши силово. Няма партия, която ще промени в този момент позицията си и ще се яви на избори. Това ще бъде катастрофално за нея. Не може една партия, за която са гласували сравнително малко хора, да обясни на другата страна, която е голяма, какъв е национален интерес„, подчерта анализаторът.

Чуков коментира и посещението на българската делегация във Ватикана по случай 24 май, където нашите представители ще се срещан и с папата. Такава визита ще направи и северномакедонска делегация, но тя няма да се срещне с българската.

„Според мен от българска страна едва ли е необходимо да се преследва нещо. Трябва да си преследваме нашите национални интереси, както го правят другите европейски страни. 24 май е свързан с лицето на българския народ, не можем да жертваме тази дата, за да се впишем в интересите на някакъв геополитически фактор„, каза той.

„Какво жертваме? Това е абсурдно. Това е популистко, че ние продаваме всичко и край. Всичко се преекспонира само и само за вътрешни цели. Външната политика пада жертва на вътрешната“, отвърна му Поптодорова.

blitz.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук