БХРА иска тотален локдаун за 3 седмици вместо зелен сертификат

0
115

Имайки предвид актуалната ситуация в страната, от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) предлагат да се наложи тотален локдаун за три седмици вместо да се убива бизнесът чрез въвеждане на зелени сертификати. Това заявяват в официална позиция от Асоциацията.

Според тях сертификатите няма да подпомогнат спирането на разпространението на Ковид-19, нито пък от новите условия ще има полза за оцеляването на бизнеса.

Ето и пълния текст на БХРА:

Държавата е готова да фалира бизнеси вместо да плаща за социални и икономически мерки. Това стана ясно от въвеждането на задължителния „зелен сертификат“ за хотели и ресторанти, въпреки че едва 20 на сто от населението у нас е ваксинирано.

Новите противоепидемични мерки и въвеждането на задължителен зелен сертификат буквално затварят нашите бизнеси, категоричен е председателят на Сдружение по туризъм – Кюстендил Станислав Георгиев. Организацията е една от 36-те регионални структури на БХРА.

От БХРА неколкократно сме заявявали, че здравето и живота на нашите служители и клиенти са на първо място, но при рестрикции те трябва да са валидни за всички, а не само за някои сектори както е в случая и задължително да са придружени от икономически и социални мерки. Вместо да приемат такива обаче, управляващите предпочитат да фалират бизнеси, без явно да осъзнават, че именно от данъците и приходите на работещите от тези фирми в бюджета се издържат държавните чиновници и пенсионерите в страната, здравната система, сферите на образованието, отбраната и т.н.

Недоумяваме защо отново правилата са валидни за бизнеса, но учителите и администрацията ще продължават да се трудят без да се налага да предоставят здравен сертификат, за разлика от нашите служители.

Една част от персонала отказва да се ваксинира и сега ние или трябва да затворим заведения и хотели или едни и същи служители да работят денонощно, защото другите предпочитат да напуснат вместо да се имунизират, благодарение на изключително слабата информационна кампания на Министерство на здравеопазването и противоречивите сведения относно ефикасността на ваксините.

Ние одобряваме въвеждането на зеления сертификат, но както е в Европа – при над 75 на сто ваксинирани от населението. А не както е в момента в България. При 20 на сто ваксинирани, няма достатъчно хора със зелен сертификат, които да ползват услуги. В случая бизнесът отново трябва да плаща за невъзможността на властите да убедят хората, че има ползи от ваксините, подчерта Димитров. И предложи на министрите да се опитат да управляват държавата с едва 20 на сто от бюджета, за да разберат по-добре ситуацията, в която сега поставят хотели, заведения, културни обекти, търговци, организатори на събития и всички останали, засегнати от новите правила за посещение на закрити обекти. Самите държавни служители масово също не са ваксинирани, но вместо да се опита да ги убеди в ползата от имунизациите, кабинетът предпочита да извади тоягата и да я стовари върху бизнеса, който в продължение на година и половина спазва всички налагани мерки, въпреки липсата на адекватни социални и икономически компенсации, а често и без всякакви обезщетения като хотелиерския бранш например.

В ситуация, в която разходите за ток нарастват 4 пъти, а мерките водят до почти нулев оборот за бизнеса, държавата не предприема абсолютно никакви действия да подпомогне туристическия бизнес въпреки десетките предложения за осигуряване на евтини кредити и социални мерки за защита на служителите в сектора, категорични са от БХРА. Заради водената политика хотелите и ресторантите фалират – заради липса на персонал, приходи и клиенти и в същото време многократно увеличени разходи. Дори и част от бизнеса да оцелее, след 5 месеца министър Кацаров ще трябва лично да работи като готвач, рецепционист или управител, защото туризма ще остане без кадри.

В момента се е разразила истинска война – с преразпределение на територии в икономиката.

Масовите фалити на бизнеса и енергийната война, от която са потърпевши всички онези, които с труда си издържат бюрократичния апарат, здравната и пенсионната система, според нас са достатъчен повод за обявяване на извънредно положение на мерки в помощ на хората и бизнеса.

Според председателя на Сдружение по туризъм – Кюстендил сред документите, които се признават в зеления сертификат трябва да са положителните антигенни тестове за преболедуване, както и тестовете за наличие на антитела срещу Ковид-19. Протестите са задължителни, за да се събуди обществото.

Имайки предвид актуалната ситуация в страната, от БХРА предлагат да се наложи тотален локдаун за три седмици вместо да се убива бизнесът чрез въвеждане на зелени сертификати, които нито ще подпомогнат спиране разпространението на Ковид-19, нито пък от новите условия ще има полза за оцеляването на бизнеса. Настояваме локдауна да обхване всички сфери с изключение на хранителни магазини и аптеки, така че да има равнопоставеност. Подобен локдаун може би ще окаже сериозно влияние и на спекулантите на ток, защото през това време няма да има консумация на електроенергия и надали цените ще останат същите”.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук