България се връща към свободата от Ковид и нормалния живот

0
92

53% заети легла в болниците за неусложнени пациенти, 58 за интензивни пациенти, отчете министърът.

За поредна седмица отчитаме положителна трайна тенденция – излекувани – потвърдени – 9594 спрямо над 17 хиляди. Над два пъти повече са излекуваните, похвали се министърът.

На 18 място сме в ЕС по разпространение на заразата, като в Кипър е 4 пъти по-голяма заболяемостта от нас, посочи на свой ред главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

На Балканите сме на 6-то място. Смъртността – на второ място след Унгария и трети на Балканите, след Босна и Херцеговина и Северна Македония.

10 от областите у нас са със заболяемост под 300 на 10 хил. население, само 7 области между 400 и 500 на 100 хил., като най-тежко е положението в Русе, Добрич, Варна, София, Перник и Ловеч.

„В тази ситуация посланието е само едно – отговорно поведение, което ще ни доведе до щастливи празници и намаляване на заболяемостта”, настоя Кунчев.

И шефът на разформирования Национален оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски се присъедини към апела на доц. Кунчев, да бъдем разумни, да спазваме мерките, докато постигнем колективен имунитет.

Зелените коридори у нас ще бъдат най-вече с ваксините на „Пфайзер“, разполагаме с достатъчно РНК ваксини, като идеята е максимално бързо да стигнем онези числа на имунитет, към които се следим. Над 775 хил. българи са ваксинирани поне с една доза, посочи министър Ангелов.

Здравният министър благодари на личните лекари и настоя, че именно на тях разчитаме, за да постигнем онези 65 на сто ваксинирани българи.

В края на август ще постигнем колективен имунитет, но ако се увеличи броят на хората, които пожелаят ваксина, може още през юли това да стане факт, стига обаче на ден да бъдат ваксинирани около 55 хил. души, пресметна проф. Ангелов.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук