Българи в Украйна: Обстановката засега е спокойна

0
77

Министерството на външните работи сформира кризисен щаб, който следи ситуацията в Украйна. След като Външното министерство вчера препоръча на българите да напуснат страната, нито един наш сънародник не е изявил такова желание. Пред БНТ наши сънародници от Одеса и Херсон разказаха, че обстановката засега е спокойна.

Яков Стайков е един от многото българи, които живеят в Одеса. Казва, че през последните няколко седмици хората чуват новини предимно за предстояща война.

„Информацията в последните 2-3 месеца – много приказки по това, че скоро ще бъде война, но за хората, които разбират, че ние вече 8 години воюваме, тая информация понякога се обновява. Радва ме, че тоя път всичкият свят вече разбра кой с кого воюва и кой кого напада. Заради това за мен нищо ново няма“, разказва той.

Яков изпраща видеа на градския плаж в Одеса и от търговския център. Обстановката е спокойна.

„Хората, с които приказвам, повече мислят за обичайните си дела, защото не щат да мислят за това, че вероятно скоро ще бъде някаква война и някаква беда“, обясни Яков.

Яков е чул предупреждението на Външно министерство българите да не пътуват до Украйна, а онези, които се намират там, да напуснат.

„От своите познати от никой не чувах, че той се сбира да се прибира в България. Аз самият не планирам никъде да мърдам, защото не виждам в това никаква нужда“, смята българинът.

Резервистите в Одеска област засега не преминават обучение, обяснява Стайков.

„Тук няма. Но знам, че резервистите им съобщават да бъдат готови, но никакви учения. Хората, които осмислят, се готвят сами. От властите никой не заставлява никого да ходи нейде“, каза Стайков.

От Херсон Татяна Арнаутова също споделя, че животът е спокоен, но хората са напрегнати.

„Хората са малко заплашени, защото има различна информация. Страхуват се да не дойде война при нас“, разказва тя.

Татяна също ни изпраща снимки от Херсон. Казва, че там живеят в страх от 2014 г.

„Никой не е вярвал, че ще има анексия на Крим. Никой не вярвал, че ще има окупация на Донбас. И сега ние малко заплашени, но хора – готови да защитават татковината си“, обясни тя.

Към момента нито в МВнР, нито в дипломатическата ни мисия в Украйна има постъпили искания от страна на български граждани да бъдат евакуирани.

Близо 40 души са се регистрирали чрез интернет портала на Външно министерство, като са оставили свои актуални данни, както и къде точно се намират в Украйна в случай на ескалация на напрежението, да имаме пряк контакт с тях. По указания на външния министър г-жа Генчовска, е сформиран кризисен щаб, който ежеминутно следи актуалната обстановка в и около Украйна и ако се стигне до ескалация на напрежението, сме в готовност да въведем протокола за евакуация“, каза Митко Димитров, дир. на дирекция „Пресцентър“ на МВнР.

Към настоящия момент нищо не предполага това да се случи, обясняват от Външното ни министерство.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук