Всеки втори учител е ваксиниран, 1% от учениците са под карантина

0
27

Министерството на образованието излезе с препоръка учителите да носят маски и по време на учебните часове. МОН също препоръчват целият персонал в училището да бъде тестван веднъж седмично.

„Фактът, че е препоръка, означава, че тя не е задължителна. Но все пак е горещо препоръчана от министъра на образованието, който с няколко акцента в това послание към училищата и образователните институции цели да активизира спазването на правилата. Първият акцент от тази заповед препоръчва носенето на маски, но това би трябвало да стигне до директора и той да прецени да направи такава задължителна препоръка, или да си остане в унисон с тоналността на министъра и да си бъде само препоръка“, каза д-р Юлиян Петров от Синдикат „Образование“ в ефира на Bulgaria ON AIR.

„Те усещат, че трябва да се предпазват и го правят. Това не е нищо ново. Но немалка част от колегите не работят с маски. Те спазват необходимото разстояние от 1,5 метра. Това е по-ефективният начин на работа, защото учениците заради това са в училище – да имат по-добра комуникация с учителя. Имаше жалба от родител към директор, тя беше отправила заплаха към министъра и директора, че ако накарат сина ѝ да бъде с маска, те ще му отнемат правото на образование и тя ще сезира не само българските съдилища, но и европейските“, допълни д-р Петров.

Според него българското училище през последните 30 години ни е научило как да не спазваме правилата.

„Трябва много сериозно да работим по този въпрос и училищният правилник да стане като нещо, което изгражда човека. В България неспазването на законите е основният проблем. Това се формира в училище. То е най-дисциплинираната среда. Правилата се спазват на едно високо ниво и учителите също са добрият пример за това. А ако учителят не усеща огромна заплаха за здравето си – да работи без маска. В момента ситуацията в училище не е стресираща, не е нещо, което се случваше в момента“, подчерта той.

И допълни, че в момента учениците под карантина са малко над 1%.

„Ситуацията в Европа не е кой знае колко по-различна. Учителите са с най-висок процент на ваксинация. В България учителите наближават 50% на ваксинация, много от тях са преболедували. Но винаги ще има и една част, която са решили да се предпазят по свой си начин и да не се вслушват в някои задължения“, добави д-р Юлиян Петров.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук