Възстановиха красотата на Нефертити

0
954

Лицето на египетската царица Нефертити, за която се смята, че е майка на фараон Тутанкамон, беше възстановено от британски учени с помощта на 3D скенер, пише в. „Дейли Мейл“. Водещият египтолог Айдан Додсън от Бристълския университет получил разрешение от египетското министерство на древностите и Египетския музей да премахне защитното стъкло, покриващо мумията на Нефертити, за да я разгледа. Използвайки най-новите 3D технологии, лицето на мумията е пренесено в дигитален формат, за да се направи реалистичен бюст на царицата с помощта на методи, използвани в съдебната медицина. Автор на изработката е художничката Елизабет Дейнис, която през 2005 г. Реконструира облика на Тутанхамон. Експертите твърдят, че създаденото лице изглежда съвместимо с древните представи за Нефертити. „Това забележително лице, според мен, съвпада с древните представи за Нефертити. Съчетаването на съвременните технологии, включително и генетичния анализ, ни дава завладяващи доказателства за това, че мумията на „Младата лейди“ наистина е самата царица Нефертити.

Пресъздаването на изображението на Нефертити е отнело 500 часа, а бижутата, с които е кралицата, са ръчно изработени от дизайнери на Dior. Цветът на кожата на царската особа, живяла преди 3 400 години, обаче предизвика противоречия, като някои твърдят, че той не би бил толкова светъл в реалния живот.

Силно повредената мумия на „Младата Дама“ е открита в гробница в Долината на царете в Египет през 1898 г. и е доказано чрез ДНК анализ през 2010 г., че е на биологичната майка на Тутанкамон.

Тук е мястото да се отбележи, че някои египтолози смятат, че мумията на „Младата лейди“ все пак не е царица Нефертити, защото в изворите тя не се споменава нито като сестра на царя, нито като негова дъщеря, а името й се превежда просто като „Красавицата дойде“, което според една от версиите говори за чуждестранен произход.

Скулптурата на Нефертити със синя перука, която често се нарича и корона, е открита на 6 декември 1912 г. От немски археолози и за първи път е показан пред публика през 1924 г. Тя се пази в Новия музей в Берлин.

Неотдавна Известният египетски археолог и бивш министър по въпросите за древността Захи Хауас, обяви началото на разкопките в Долината на царете, които може да доведат до откриването на гробницата на Анхесенамон – дъщеря на Нефертити и съпруга на Тутанкамон. „През януари тази година започнахме собствените си разкопки в т.нар. Долина на маймуните – западната част от Долината на царете. Към момента изследваме района около гробницата на фараон Аи, наследника на Тутанкамон, където радарът ни отчете вероятността за вход към гробницата му на дълбочина от около 5 м под земята“, съобщи археологът в личния си блог.

Фараонът Аменхотеп IV, съпругата му Нефертити и синът му Тутанкамон са считани за един от най-ярките и най-интересни управници от епохата на Новото царство в Древен Египет. Аменхотеп IV е един от първите хора в световната история, които въвеждат религиозна реформа и е първият монотеистичен владетел на Египет. По време на управлението си той прави опит да замени класическите египетски богове и влиятелните жреци с култ към Слънцето.

Нефертити пък се счита за образец за красота на Бронзовата епоха. Тутанкамон привлича от години вниманието на учените и обществеността заради мистериозната си смърт на 20-годишна възраст и непокътната си „прокълната“ гробница. В допълнение към загадката около смъртта на Тутанкамон, археолози и египтолози водят и нестихващи спорове къде всъщност е погребана съпругата му и полусестра по бащина линия Анхесенамон.

Досега в гробницата на фараона са били намерени няколко мумии на жени, една от които на дъщеря му. За другите две се предполага, че са съпругата му и другата му сестра, но това така и не е било доказано. Анхесенамон надживява Тутанкамон с няколко години. След смъртта му се омъжва за бившия върховен съветник на фараона, Aи. Много египтолози смятат, че царицата е погребана отделно от първия си съпруг, в друга гробница в Долината на царете. Но тъй като никога не е била намерена нейната мумия, спорът за нейното погребение продължава и до днес.

/монитор

loading...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here