Гангстерски войни: Ликвидаторът на ВИС-2 Веселин Стоименов гръмнат като отмъщение за смъртта на друг член на мафиотската организация

0
1038

Ликвидаторът на ВИС-2 Веселин Стоименов, известен и като Весо Дебелия е убит като отмъщение за смъртта на друг член на мафиотската организация – Борис Борисов, известен като Боби Белята.

В дъното на конфликта между двамата стои невърнат заем от 1 милион лева, става ясно от постъпила по оперативен път в МВР информация. Затова версията за отмъщението е основна за разследващите.

Парите са дадени от Стоименов на Боби в началото на 2014 година като заем. Уговорката е била, парите да бъдат върнати до края на годината. Белята искал парите, за да стартира нов бизнес с автомобили.

След изтичането на срока, парите така и не били върнати. Нещо повече, длъжникът директно казал на Весо Дебелия, че ще трябва да почака за парите си. Стоименов обаче знаел, че ако из ъндърграунда тръгне слух, че някой не му връща заем, репутацията му на лихвар ще пострада сериозно.

Затова взима и решението за убийство. На 27 февруари 2015 година той вика Белята на среща, но не отива на нея, а изпраща двама приятели със задача или да вземат парите, или да ликвидират длъжника.

Мястото на срещата е в столичния квартал „Казичене”, близо до затвора. След като се разбрало, че пари няма, проехтяли и 13 изстрела, с които жизнения път на Борис Борисов приключва.

Самият Стоименов перял парите на всички останали живи големи босове на ВИС и през офшорните му фирми преминавали милиони със съмнителен произход. Той прибирал по 10% от всяка сделка, а отделно удържал и по 20% за прането. Това усъмнило босовете, че ги лъже и за него отиват много повече от 10-те процента и те си поискали обратно сума от порядъка на 5 милиона лева.

Това също би могло да стане мотив за убийството му, но засега е на второ място след версията за отмъщение на приятели на Боби Белята, застрелян по негова поръчка.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук