ДАЗД влиза на футболните мачове с видео срещу насилието

0
3638

Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) предлага нормативни промени за повишаването на контрола относно присъствието на деца на спортни мероприятия. Това стана ясно в хода на работната среща на ДАЗД, която се проведе във връзка с последния случай на деца с изрисувани свастики по време на футболната среща между Левски и Славия.

На срещата участваха и представители на Българския футболен съюз, Столична община, СДВР, Агенцията за социално подпомагане, охранителни фирми и други.

Сред промените, които ще поиска ДАЗД, се включва и забрана за използването на символи на насилието и свастики, както и по-активна защита на децата на спортните мероприятия. Предвидени са и санкции за родителите, които не спазват предвидените разпоредби.

От агенцията обясняват, че целта на промените не целят да спрат децата от това да ходят на спортни събития, а да няма повече подобни ситуации като тази на мача за финала на Купата на България между Левски и Славия.

В момента върху двете момчета от футболната среща се оказва негативно влияние и са сочени като примери за лошо поведение, което им оказва психически тормоз. Реално вината не е тяхна, а на родителите, обясниха специалистите на срещата.

Агенцията за закрила на детето също така реши да бъдат изготвени информационни материали, които да се разпространяват на гражданите преди спортните мероприятия. Материалите ще промотират правата на децата.

ДАЗД разработва и идея за клип, който да се пуска на таблата преди всяка спортна среща и да призовавава публиката за толератност заради присъствието на непълнолетни и малолетни. Предвижда се и малките момчета, които гонят топките по терена, да излизат с тениски „Не на насилието“.

На срещата беше взето и решение да се организира национална среща междуДАЗД, БФС, АСП, МВР и спортните и фен клубове и федерации във връзка с насилието на деца по време на спортни събития.

 

loading...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here