Да хванеш автоджамбазин на калъп

0
1704

26-годишният Даниел Стоев бе задържан от криминалисти в Бургас с желязна улика контактен ключ за чуждо БМВ.Крадците на коли са сред най-ловките и хитри престъпници,

26-годишният Даниел Стоев бе задържан от криминалисти в Бургас с желязна улика  контактен ключ за чуждо БМВ.Крадците на коли са сред най-ловките и хитри престъпници, само с изпипани акции могат да ги вкарат в пандиза.

Минути след 12 ч на обед на 15 август млад мъж се приближава до бял автомобил БМВ 320D, паркиран между други коли между бл. 118 и 117 в бургаския жк „Изгрев“.

Той е с къси гащи и тениска, на главата е с бейзболна шапка. За случаен минувач по нищо не личи, че нещо нередно се случва. Мъжът отваря с лекота шофьорската врата, сяда в удобното купе, след секунда се чува шумът от двигателя, светват фаровете. Вместо да потегли обаче, изключва и излиза от автомобила.

Точно в този момент чува: „Не мърдай! Полиция!“ Така 26-годишният Даниел Стоев от Враца се оказва с белезници на китките. В момента на задържането от него е иззет контактен ключ, с който малко преди това той е стартирал двигателя на чуждия автомобил. Врачанинът очаквано е бил с ръкавици.

Арест в момент на отнемане на автомобил е изключително труден и се случва много рядко, признават криминалисти. Неслучайно автоджамбазите се смятат за едни от най-добре подготвените, интелигентни и маневрени престъпници.

Във всяка стъпка на този бизнес трябва повече акъл, отколкото смелост – като се започне от самата кражба на кола до нейното успешно „развързване“, т.е. финансовата реализация на плячката, казва криминалист, който е наблюдавал процесите през последните 20 години.

Задържането на Стоев е комбинация от два фактора – солидна база от оперативни данни и златен шанс.

Снежнобялото БМВ с чужда регистрация изчезва предишната нощ от паркинг в Поморие. Същевременно в полицията получават сигнал за автомобил, спрян на място, което създава затруднения. Засечката на информация показва, че колата е обявена за издирване, а бургаските криминалисти предвкусват, че са на една ръка разстояние от прочутата врачанска банда, за която знаят, че от юни е командирована по крайбрежието и атакува предимно беемвета и аудита.

Полицаите са изключително прецизни към момента на задържането, защото са наясно, че той е възлов за успешния финал на разследването.

Никой обаче не предполага, че след като пробва ключа, Даниел ще слезе от колата, вместо да потегли. Дали той е усетил, че нещо не е наред, или е решил да премести плячката по тъмно, на този етап не е ясно. Моментът бе посочен и от защитата на Стоев – адвокат Веселина Василева. Според нея, при положение че той е загасил колата и е слязъл от нея, не може да се говори за противозаконно отнемане.

Факт е, че прокуратурата също бе разколебана в началото и след изтичането на 24-часовия полицейски арест не привлече веднага Стоев като обвиняем.

Младежът е освободен на 16-и по обед и с облекчение тръгва към родната Враца. Още същата вечер обаче получава устна „призовка“ да се яви в полицията. Отива доброволно и след няколко часа „беседване“ го задържат отново. Освен това претърсват апартамента и намират там малко количество синтетична дрога. Даниел живее заедно с баща си и брат си, което според юристи също, създало трудности при привличането му като обвиняем за незаконно притежаване на наркотик.

Вероятно трансформация ще претърпи и обвинението за противозаконно отнемане на беемвето, тъй като де факто Даниел Стоев е спипан да влиза и излиза от кола, която е открадната по-рано. Според сигнала на собственичката баварецът е бил паркиран в Поморие, но за това кой го е отмъкнал оттам доказателства на този етап няма.

Затова по-резонното обвинение спрямо врачанина е вещно укривателство, коментират юристи.

Криминалистите имат свое обяснение за това как отмъкнат от Поморие автомобил се оказва на невзрачен бургаски паркинг.

Престъпният механизъм се променя в синхрон с модернизирането на автомобилите, автоматизираните коли искат специална подготовка и умения, обясняват криминалисти. Един от триковете е колите от висок клас да се оставят временно на неутрална територия.

Често се избират отдалечени местности, където рядко стъпва човешки крак. Плячкосаната кола се оставя там, докато се изтощи батерията на джипиеса, после се прибира в предварително подготвен гараж като междувременно вече е с фалшиви регистрационни табели. Понякога се избират и обикновени градски паркинги, като колата периодично се наблюдава.

Колкото и изобретателни да са апашите обаче, в случая има няколко сигурни факта и най-железният от тях е контактният ключ, който е държал в ръката си ловкият Даниел Стоев. Той вече е предаден за експертиза, но няма съмнение, че е бил „обучен“ за стартиране на конкретната кола.

Вероятно тази процедура, за която се използва специален и доста скъп софтуер, е извършена при първоначалното отмъкване на колата в Поморие. В самото БМВ е проникнато по класическия начин – шофьорската врата е отворена с т.нар. тирбушон. На практика автомобилът е бил отключен на паркинга в бургаския жк „Изгрев“. Това обаче не прави автомобила уязвим, тъй като, дори и някой случайно да влезе в купето, няма как да стартира двигателя, освен ако не е собственик или автоджамбазин.

Районният съд на Бургас остави Даниел за постоянно в ареста, защото прецени, че “са налице достатъчно данни, обосноваващи подозрението, че Стоев може да е свързан с извършването на престъплението, за което е обвинен”. Магистратите са категорични, че към момента съществува реална опасност той да извърши друго престъпление. Втората инстанция потвърди постоянния арест. Магистратите не се трогнаха от аргумента на 26-годишния студент, че трябва да готви дипломната си работа.

Колко са отмъкнатите коли, дали е дал обяснения и каква е схемата, четете в хартиеното издание

Втори удар по морето: намериха “магазин” за авточасти при оборотни апаши

Преди дни перничаните Даниел Желязков и Красимир Григоров бяха обвинени от районната прокуратура в Царево за 11 кражби от автомобили, паркирани в Китен и Приморско.

Оборотните апаши са извършвали набезите си в периода 15-24 август. Те също са „ценители“ на БМВ – 10 от претарашените коли са от тази марка, има и един „Фолксваген Туарег“.

Обраните коли обаче

са много повече,

ако се съди по откритото в квартирата на перничаните в Приморско.

В лятната „резиденция“ на крадците полицаите се натъкнали на истински добре зареден “магазин” за авточасти – 26 комплекта фарове, от които 11 за БМВ, 11 за фолксваген (повечето за модел “Туарег”), два за волво и два за ауди.

Иззети са 6 въздушни възглавници също за БМВ и още 9 за други марки.

10 управления за климатроник, 5 DVD плейъра,

цял комплекс лайстни

с вградени парктроници за мерцедес S-класа, два комплекта модули за климатроник за БМВ, километражи, двигател за БМВ, два волана за ауди и четири странични огледала допълват колекцията.

Комплект фарове за БМВ 5-а серия струват около 3200 лева от магазина, а втора употреба се намирали за около 1200 лв. В гараж в Перник е открит все още цял автомобил „Фолксваген Голф 4“, откраднат в столицата, вероятно гласен за разфасовка и продажба на части.

168 часа

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук