Депутатите гарантира интеграционните добавки

0
5627

Депутатите гарантираха изплащането на интеграционните добавки за хората с увреждания. Това стана с приетите на второ четене текстове в Закона за интеграцията на хората с увреждания на днешното заседание на парламентарната социална комисия.

Повод за промените са отхвърлените от ВАС членове от Правилника за прилагане на Закона за интеграция на хората с увреждания. Вносител е народният представител от ГЕРБ Светлана Ангелова.

Така депутатите осигуриха бърза законодателна писта с цел избягването на социално напрежение заради решението на Върховния административен съд. С него се отменят разпоредбите на чл. 24, ал,2, чл. 25, чл. 26 и чл. 27, ал. 3 от Правилника за прилагане на Закона за интеграция на хората с увреждания.

Запазват се размерът на месечната добавка за социална интеграция за транспортни услуги в размер 15% от гарантирания минимален доход, както и месечната добавка за ползване на информационни и телекомуникационни услуги в размер 20% от гарантирания минимален доход.

Уредени са и другите видове добавки за социална интеграция – добавки за балнеолечение и/или рехабилитационни услуги, диетично хранене и лекарствени продукти и достъпна информация.

Към месец май 2018 г. броят на лицата с увреждания, които получават месечната добавка за социална интеграция за транспортни услуги е 497 145 лица, а за информационни и телекомуникационни услуги е 70 608 лица. 89 лица получават месечна добавка за обучение.
Разпоредбите влизат в сила след обнародването им в Държавен вестник.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук