Депутатите се изпокараха заради договорите на АПИ

0
210

Проекторешението, с което се предвижда да се даде възможност на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) частично да изплати дължимите суми по договорите за текущ ремонт и поддръжка на републиканската пътна мрежа към пътните фирми, предизвика напрежение в пленарната зала на Народното събрание, прекъсване на заседанието и свикване на извънреден Председателски съвет.

В началото на пленарното заседание председателят на парламента Никола Минчев обяви, че точката отпада от дневния ред заради липса на доклади на водещите комисии.

Срещу решението остро възразиха от „Има такъв народ“, които обвиниха председателя на комисията по регионално развитие, че умишлено не е подписал доклад.

Вицепремиерът по регионалното развитие Гроздан Караджов поиска думата и алармира, че Агенция „Пътна инфраструктура“ не може повече да възлага каквито и да е дейности по поддръжка на републиканската пътна мрежа.

Пред депутатите той обяви, че в периода 2018-2020 година са сключени 34 договора с петгодишен период на действие с обща прогнозна стойност над 711 милиона лева, но реално за периода от сключването до края на 2021 година по тях са възложени дейности за над 3,3 милиарда лева.

Караджов призова за разрешение АПИ да продължи да поддържа и ремонтира пътищата по действащите договори до избор на нови изпълнители:

„Аз не търся от вас да свалите отговорността от мене, напротив – аз очаквам Народното събрание като върховния орган на властта, дадена от народа, да поеме своя дял от отговорността, за да ми даде възможност след това и аз да понеса свое отговорност и да отговоря на обществените очаквания за качествено поддържане на републиканската пътна мрежа и за завършване в срок на започнатите през миналата година ремонти“, каза Гроздан Караджов.

От „Продължаваме промяната“ изразиха съмнения дали Народното събрание има правно основание да се гласува подобно решение.

След извънредния Председателски съвет стана ясно, че проекторешението ще бъде обсъдено утре след блиц контрола на премиера и заместниците му, които не успяха да отговарят в пленарната зала на актуални въпроси миналия петък.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук